Den Danske Sprogkreds

Blog

Den Danske Sprogkreds´ julekalender den 23. december: At ryge op i det røde felt

Her midt i de sidste juleforberedelser er der sikkert mange, der ryger op i det røde felt i arrigskab og frustration over, at alt ikke går, som efter en snor.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Konkret betydning

Udtrykket, der er relativt nyt og først kendt fra 1992, er hentet fra naturvidenskaben. En blodtryksmåler angiver et stærkt forhøjet blodtryk i et rødt felt. Når blodtryksmåleren er oppe i det røde felt, bør man kontakte en læge.

Overført betydning

Den Danske Sprogkreds

Den Danske Sprogkreds arbejder med dansk sprog og sprogpolitik. Her vil sprogkredsens formand, Lise Bostrup, der er cand. mag. i dansk og tysk, forfatter til en række lærebøger i dansk for udenlandske studerende og leder af Forlaget Bostrup, med ujævne mellemrum bringe mindre indlæg som inspiration til diskussion i klasserne og blandt kollegerne.

I sin overførte betydning betyder udtrykket ofte bare meget. Jeg røg helt op i det røde felt, da min mand kom hjem med en helt forkert rødvin i går betyder ikke andet, end jeg blev meget vred, og når vi læser nyhederne er det først klimadebatten og så udlændingedebatten, der får politikerne helt op i det røde felt, uden at der dog er nogen, der overveje at tilkalde en ambulance.

Hyperbel

Udtrykket med at ryge op i det røde felt er en såkaldt hyperbel, altså en overdrivelse, og antallet af hyperbler stiger stødt, hvis man tager en tur fra Vestjylland og ind til København. Han er ikke den skarpeste kniv i skuffen, siger de derovre, mens københavnerne udråber den samme person til at være totalt tumpet. Det, der ikke rigtig fænger i Esbjerg, er dødssygt og helt ude i hampen i København, og hvis det går lidt langsomt vest for Storebælt, taler man om sneglefart og om at måtte vente i en evighed eller måske endda i evigheder i Nordsjælland.

Fest og farve – og ufrivillig komik

Hyperbler kan skabe fest og farve i sproget, hvis de bruges med omtanke, men for mange mennesker, måske især mennesker med jyske rødder, kan de let virke affekterede og ufrivilligt komiske.