Den Danske Sprogkreds

Blog

Den Danske Sprogkreds´julekalender den 12. december: At have grønne fingre

Hvis en person har grønne fingre, er hun eller han fra fødslen af i besiddelse af intuitive evner til at få planter til at vokse og udfolde sig.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Udtrykket at have grønne fingre er et oversættelseslån fra det engelske to have green fingers.

Det er ikke dateret i Den Danske Ordbog, men Ordbog over Det Danske Sprog har et eksempel fra en roman af den sydafrikanske forfatter Stuart Cloete fra 1943:

Nogle mænd har grønne fingre. Planter kan godt lide dem. De kan få ting til at vokse, fordi de elsker dem.

Den Danske Sprogkreds

Den Danske Sprogkreds arbejder med dansk sprog og sprogpolitik. Her vil sprogkredsens formand, Lise Bostrup, der er cand. mag. i dansk og tysk, forfatter til en række lærebøger i dansk for udenlandske studerende og leder af Forlaget Bostrup, med ujævne mellemrum bringe mindre indlæg som inspiration til diskussion i klasserne og blandt kollegerne.

Amerikansk engelsk har og så udtrykket to have green thumbs (at have grønne tommelfingre), men det er (endnu?) ikke slået an i det danske sprog.

Alle disse udtryk findes Den Danske Sprogkreds bog Med ja-hatten på. Idiomatiske udtryk i moderne dansk, som udkommer på Forlaget Bostrup den 18. december.