Den Danske Sprogkreds

Blog

Findes der en norm for dansk udtale?

Christian Braad Thomsen brokker sig over udtalen i dagens medier.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Christian Braad Thomsen rejste den 5. oktober en debat på Facebook om udtalen af henholdvis ligge og lægge. Han har fundet ”endnu et eksempel på at tv-avisens medarbejdere ikke kan tale dansk. Sportens speaker indleder i aften med ordene: "Vi ligger ud med..." Hvornår skrider DRs ledelse mod ind? Jeg gætter på, det aldrig sker, fordi ledelsen ikke selv kan tale dansk." Den 5.10.2019. (Ordret citeret) Braad Thomsen og mange andre har imidlertid ikke forstået, at der i Danmark slet ikke findes en officiel norm for dansk udtale. Gamle dages drøm om et dansk ”rigsmål” er for længst begravet på de danske universiteter, og al forskning om moderne dansk udtale handler om ”udtalevariation”, altså forskelle på dialekter, regionalsprog, sociolekter, aldersbetinget sprog og diverse former for udtale blandt udlændinge i Danmark med røddder  forskellige sprogområder. Modstanden mod at definere en dansk standardudtale har rødder i 60’ernes oprør mod autoriteter, og ønsket om at demokratisere normerne og anse alle udtaler for lige gode er ganske sympatisk, men nu står vi tilbage med en situation, hvor alle, der skal arbejde med talesprog må opfinde sine egne normer og sine egne forklaringer.

Så svaret på spørgsmålet i overskriften er: Nej, der findes ingen norm for dansk udtale i dag.

Den Danske Sprogkreds

Den Danske Sprogkreds arbejder med dansk sprog og sprogpolitik. Her vil sprogkredsens formand, Lise Bostrup, der er cand. mag. i dansk og tysk, forfatter til en række lærebøger i dansk for udenlandske studerende og leder af Forlaget Bostrup, med ujævne mellemrum bringe mindre indlæg som inspiration til diskussion i klasserne og blandt kollegerne.