Den Danske Sprogkreds

Blog

Er man dømt syg, hvis man får en sygdom?

Et eksempel på ord og orddele med samme form, men forskelligt indhold.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et bekymret medlem af Sprogkredsens Facebook-gruppe undrede sig for nylig over sammensætningen af syg og dom, og spurgte, om det virkelig betød, at man var dømt syg, hvis man fik en sygdom.

Vi svarede: beroligende:

Nej, det er man ikke.

Den Danske Sprogkreds

Den Danske Sprogkreds arbejder med dansk sprog og sprogpolitik. Her vil sprogkredsens formand, Lise Bostrup, der er cand. mag. i dansk og tysk, forfatter til en række lærebøger i dansk for udenlandske studerende og leder af Forlaget Bostrup, med ujævne mellemrum bringe mindre indlæg som inspiration til diskussion i klasserne og blandt kollegerne.

En dom, som kan fældes i retten, har ikke noget at gøre med afledningsendelsen -dom.

Afledningsendelsen -dom kan i forbindelse med tillægsord og navneord betegne

1) en tilstand / periode som f.eks. fattigdom, barndom,ungdom og alderdom

2) eller en/religion, lære eller lignende som i kristendom og jødedom.

Man kan sammenligne det med ordet skab, som findes som navneord i sammensætninger som  klædeskab, køkkenskab og pengeskab, og afledningsendelsen –skab, der findes i klogskab, dovenskab, fjendskab og ondskab, eller ord, der er sammensat med navneordet ske som f.eks. grydeske, der heller ikke har noget som helst at gøre med en sygeplejerske og syerske. 

Powered by Labrador CMS