Blog

Hvad blev der af ordet vildøv?

Publiceret Senest opdateret

Min mormor, der desværre ikke lever længere, brugte somme tider ordet vildøv om personer, der kun hørte det, de ønskede at høre. Jeg kom til at bruge ordet i en samtale i går og blev klar over, at det ikke umiddelbart blev forstået. Jeg slog det derfor op på Ordnet.dk og i Retskrivningsordbogen og fandt ud af, det ikke var opført nogen af stederne.

Herefter kastede jeg mig over Ordbog over Det Danske Sprog, og her fandt jeg ud af, at det ikke blot var min mormor, der havde brugt dette ord, men også selveste N.F.S. Grundtvig.

Det forekommer mig, at vildøv er et udmærket ord, der klart beskriver en attitude, der eksisterer i bedste velgående i dag.

Den Danske Sprogkreds

Den Danske Sprogkreds arbejder med dansk sprog og sprogpolitik. Her vil sprogkredsens formand, Lise Bostrup, der er cand. mag. i dansk og tysk, forfatter til en række lærebøger i dansk for udenlandske studerende og leder af Forlaget Bostrup, med ujævne mellemrum bringe mindre indlæg som inspiration til diskussion i klasserne og blandt kollegerne.

Lad dette være en opfordring til at støve ordet vildøv af og bruge det, så ofte, at det kan genoptages i det aktive danske ordforråd.