Den Danske Sprogkreds

Blog

Når man mærker jorden brænde, kan man godt få kolde fødder

Det danske sprog er rigt på idiomatiske vendinger, som både har en konkret og en fast overført betydning. Bruges de begavet og kreativt udvider de sprogets udtryksmuligheder, men hvis de bruges uden respekt for udtrykkenes dobbeltkarakter, kan der opstå helt tossede modsætninger.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Modsætninger, der opstår ved at kombinere to faste udtryk med helt uforenelige overførte betydninger, kaldes i klassisk retorik for katakrese. Katakrese kan være et nyttigt retorisk greb, hvis det bruges bevidst som f.eks. i udtrykket man skal aldrig sige aldrig. Ofte bruges udtrykkene  imidlertid uden hensyn til deres dobbeltkarakter, og det kan give ufrivilligt komiske resultater.

Her er nogle eksempler:

Kære kolleger i indskolingen, det har været et langt sejt træk op ad bakke de seneste år, men nu har vi fået en bevilling, der gør, at det kun kan gå ned ad bakke igen.

Den Danske Sprogkreds

Den Danske Sprogkreds arbejder med dansk sprog og sprogpolitik. Her vil sprogkredsens formand, Lise Bostrup, der er cand. mag. i dansk og tysk, forfatter til en række lærebøger i dansk for udenlandske studerende og leder af Forlaget Bostrup, med ujævne mellemrum bringe mindre indlæg som inspiration til diskussion i klasserne og blandt kollegerne.

Vores skole har alt for længe stået foran afgrunden. Nu må vi tage skeen i egen hånd og tage et skridt fremad.

Dansklæreren er en blød banan, som den dominerende Cecilie i 9. b, kan vikle om sin lille finger, når det passer hende.

Somme tider er man nødt til at stikke fingeren i jorden for at se, hvad vej vinden blæser.

Man skal ikke hænge med hovedet, selv om man står i lort til halsen.

Skoleinspektørens dødfødte forslag løb ud i sandet.

Lærere med begge ben solidt plantet på jorden, hænger ikke på træerne.