Den Danske Sprogkreds

Blog

Den Danske Sprogkreds´ julekalender den 11. december: At have antennerne ude

De fleste idiomatiske udtryk tager udgangspunkt i den menneskelige krop og dyrene og naturen omkring os, men der findes også en del, der tager udgangspunkt i elektricitet og elektronik.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis et menneske er meget opmærksom og lyttende, kan vi sige, at han har antennerne ude, og er han intelligent, kan vi sige, at han har lys i pæren eller pæren i orden. At forstå noget kan udtrykkes ved hjælp af en lystavle, som noget kan fise ind på, og hvis vi bliver trætte, kan det hjælpe at få ladet batterierne op.

Andre mennesker kan tage strøm på os, men hvis vi ikke lige er i stødet til den slags, kan vi trække stikket og gå på pauseskærm i kortere eller længere tid.

Alle disse udtryk findes Den Danske Sprogkreds bog Med ja-hatten på. Idiomatiske udtryk i moderne dansk, som udkommer på Forlaget Bostrup den 18. december.

Den Danske Sprogkreds

Den Danske Sprogkreds arbejder med dansk sprog og sprogpolitik. Her vil sprogkredsens formand, Lise Bostrup, der er cand. mag. i dansk og tysk, forfatter til en række lærebøger i dansk for udenlandske studerende og leder af Forlaget Bostrup, med ujævne mellemrum bringe mindre indlæg som inspiration til diskussion i klasserne og blandt kollegerne.