Den Danske Sprogkreds

Blog

Den Danske Sprogkreds´ julekalender den 14. december: SMK

SMK. Forkortelsesvanvid?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I dagens Danmark slynger vi om os med uigennemskuelige forkortelser. SMK, PDS, FAQ mig her og FSO, PPS, PTS, HTX mig der.

Hvor mange danskere ved, at SMK står for Statens Museum for Kunst? Kunne det ikke lige så godt handle om en sadomasochistisk klub eller en socialistisk metusalemklub? Er det let for turister at fatte, at The Danish State Art Gallery hedder SMK end Statens Museum for Kunst?

Forkortelser er lette at skifte ud. Måske hedder SMK DMCA (Danish Museum for Creative Art) i 2020 eller YMCA (Young Museum for Central Art) i 2021. Om Statens Museum for Kunst rammer hovedet på sømmet ved kalde sig SMK er et åbent spørgsmål.

Den Danske Sprogkreds

Den Danske Sprogkreds arbejder med dansk sprog og sprogpolitik. Her vil sprogkredsens formand, Lise Bostrup, der er cand. mag. i dansk og tysk, forfatter til en række lærebøger i dansk for udenlandske studerende og leder af Forlaget Bostrup, med ujævne mellemrum bringe mindre indlæg som inspiration til diskussion i klasserne og blandt kollegerne.

Udtrykket at ramme hovedet på sømmet findes Den Danske Sprogkreds bog Med ja-hatten på. Idiomatiske udtryk i moderne dansk, som udkommer på Forlaget Bostrup den 18. december.