Den Danske Sprogkreds

Blog

At trække en hvid kanin op af hatten

Et gammelt udtryk med nyt liv

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I den konkrete betydning handler udtrykket om en tryllekunst. Tryllekunstneren står foran publikum og tager sin høje, sorte hat i hænderne og viser dens indre: Hatten er tom. Han trykker den sammen, så hattepulden bliver flad og danner en rund plade, der går i ét med skyggen.   

Så lader han pulden svuppe op til den velkendte facon, vender hatten, og vupti – trækker han en hvid kanin op af den høje, sorte hat til publikums frydefulde overraskelse. Hvordan kan det dog lade sig gøre? Det er naturligvis snyd og bedrag, men tryllekunstneren hemmeligholder sit trick, for ellers ville overraskelseseffekten udeblive.

Politikere, der pludselig kommer med uventede argumenter, der vender en sag i deres favør, beskyldes ofte for at trække en hvid kanin op af hatten, og hvis man føler sig presset til at komme med en løsning i en vanskelig situation, kan man vrisse: ”Vil I have, jeg skal trække en hvid kanin op af hatten, eller hvad?”

Den Danske Sprogkreds

Den Danske Sprogkreds arbejder med dansk sprog og sprogpolitik. Her vil sprogkredsens formand, Lise Bostrup, der er cand. mag. i dansk og tysk, forfatter til en række lærebøger i dansk for udenlandske studerende og leder af Forlaget Bostrup, med ujævne mellemrum bringe mindre indlæg som inspiration til diskussion i klasserne og blandt kollegerne.

Udtrykket, der har været kendt siden begyndelsen af 1800-tallet, findes også på engelsk (to pull a (white) rabit out of a hat) og tysk (ein (weisses) Kaninchen aus dem Hut zaubern), men oprindelsen er ukendt. Udtrykket anvendes både med og uden angivelse af kaninens farve, og på tysk kan man også trække en hare op af hatten.

I børnebogen Den hvide kanin og den sorte hat fra 2016 tager den danske forfatter Jesper Wung-Sung udgangspunkt i udtrykket. En hvid kanin har levet hele sit liv i en tryllekunstners sorte hat, men en dag falder tryllekunstneren død om, og kaninen må for første gang hoppe ud i verden. Den savner rampelyset og publikums begejstring, og den ved ikke, hvor den skal gå hen. Kan det lade sig gøre at finde en ny, sort hat og en ny tryllekunstner, den kan være hos? Kan man være en hvid kanin uden en tryllekunstner? Hvad vil det egentlig sige at være en kanin? Kaninen stiller sig mange eksistentialistiske spørgsmål, som børnene kan tænke over, og den succesrige børnebog har givet det gamle idiomatiske udtryk nyt liv.