Tænketanken Sophia
Blog
At blive taget et andet sted hen
i den tiende Sophia-samtale, hvor vi søger at pejle, hvad dannelse er for en størrelse, er vi nået til børnebogsforfatter og medlem af Det Danske Akademi, Cecilie Eken, som i smukt sprog tager livtag med store spørgsmål.
At kunne lade sig føre et andet sted hen eller lade sig henføre i andres sted er vel et af særkenderne ved dannelse. Og netop sådanne forhold lader sig ikke teste. Men det er lidt som med delikate retter: du kan måske ikke smage de enkelte ingredienser, men du kan helt klart fornemme, hvis en af dem mangler.
Det er en sammenligning, jeg kommer til at tænke på, når jeg nu lytter til min egen samtale med Cecilie Eken, hvor hun hylder fantasien, evnen til at lade sig føre hen til noget ukendt, som måske / måske ikke fører til noget bestemt, men under alle omstændigheder til at man stimulerer evnen til at forestille sig muligheder og umuligheder.
Selv har Cecilie Eken givet børne- og unge læsere smukke afsæt for hop ind i forunderlige verdener. Senest har hendes bog om Natblomst ført os ind i en verden, hvor vores samhørighed med alt levende i naturen fører læseren ind i en fantasirejse, som ingen kan være uberørt af, når bogen er lukket, og læserøjnene er blevet åbnet. Den er en opfølgning af den næsten 20 år gamle Sølvblomst, som udspiller sig i et tilsvarende univers, og som læsningen endnu mere engagerende, fordi vores omgang med naturen ikke har forandret sig til det bedre - snarere tværtom. For mig peger dette på vores usvigeligt sikre evne til at placere os i vores eget sted! - og på at mange yngre politikere ikke fik læst Sølvblomst, da de gik i skole, for så ville de ikke have ageret så gustent.
Forud for Natblomst udkom den forunderlige trilogi Karana-galaksen, som på det smukkeste og letløbende dansk skaber en helt ny genre, hvor science fiction og fantasy smelter sammen i en humanisering af teknologien. De tre binds undertitler antyder, hvad det er for kræfter, som Cecilie Eken anser for at være bærende for menneskeligt liv og samkvem: Styrke. Tillid. Forbund.
I samtalen hylder Cecilie Eken fantasien, legen og roen og plæderer for en pædagogik, der skaber rammer for et sådant børneliv - med begrænset digitalisering! For det er igennem leg og samvær, vi mennesker udvikler styrke, tillid og fællesskaber (forbund).
Lyt til samtalen med Cecilie Eken. Lad jeres elever læse hendes bøger.
Samtalen kan findes på www.den2radio.dk: http://den2radio.dk/udsendelser/sophia-samtaler-pejling-af-dannelse-10-at-blive-taget-et-andet-sted-hen/