Tænketanken Sophia

Blog

Dannelse i naturvidenskabeligt og humanistisk lys

På Sophias Vartov-konference om dannelse efter gymnasiereformen lagde vi vægt på at belyse, at tanken om dannelse ikke er et eksklusivt humanistisk fænomen, men en dimension i både science og humaniora. Hør og se her indlæggene af Signe Nepper Larsen og Tue Juelsbo.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På Sophias Vartov-konference den 25. januar handlede det om Dannelse efter gymnasiereformen. I Sophias blog har jeg tidligere omtalt og linket til det indledende oplæg af professor Per Øhrgaard, oplæggene af gymnasielærer Tony Andersen og og ex-gymnasielærer Anne Aagaard, og oplæggene om dannelse og det globale/bæredygtige ved gymnasielærerne Mads Strarup og Søren Lohse.

Tænketanken Sophia

Sophia- tænketank for pædagogik og dannelse er et forum for strategisk analyse af forhold, der vedrører undervisning og uddannelse på et demokratisk-humanistisk værdigrundlag. Læs mere på sophia-tt.org

Konferencen blev afsluttet af to oplæg, som satte fokus på dannelse i humanistisk og i naturvidenskabelig belysning ved henholdsvis biolog og vicedirektør i Naturstyrelsen, Signe Nepper Larsen, og MMD og Ph.d.-stipendiat Tur Juelsbo fra Aalborg Universitet.

Signe Nepper Larsen havde kaldt sit oplæg for Den naturvidenskabelige dannelse og arbejdsmarkedet - og givet det følgende manchet: "Til fremtidens udfordringer med miljø- og naturbeskyttelse, klimatilpasning m.v. vil der være behov for tværfaglige samarbejder mellem teknik, naturvidenskab, samfundsfagene, humaniora m.v. Forståelsen af hinandens fagligheder starter tidligt og kan øves op gennem uddannelserne".  

Se og hør Signe Nepper Larsens oplæg her:

https://www.youtube.com/watch?v=TJSPObH50uk&feature=youtu.be

Tue Juelsbo, MMD, Ph.d.-stipendiat Aalborg Universitet, havde givet sit indlæg titlen: Fra brusende flod til piblende kilde. Og tilføjet følgende manchet: Refleksioner over humanistiske og funktionalistiske strømninger i landskabet.

Se og hør Tue Juelsbos indlæg her: 

https://www.youtube.com/watch?v=C5QRbpRQWlQ&feature=youtu.be