Tænketanken Sophia

Blog

Hvad var det, der skete

I serien af Sophia-samtaler, pejling af dannelse, er turen kommet til Josefine Rask, som var en af dem, der modtog lærerprofession.dk's dannelsespris.

Publiceret Senest opdateret

I slutningen af november 2021 blev årets priser fra lærerprofession.dk uddelt, og blandt dem var særpriser for belysning af dannelsesaspektet. Den ene af dem tilfaldt Josefine Rask og Aviaja Stjernstrøm for et bachelorprojekt om Hannah Arendts relevans for faget kristendomskundskab.

Tænketanken Sophia

Sophia- tænketank for pædagogik og dannelse er et forum for strategisk analyse af forhold, der vedrører undervisning og uddannelse på et demokratisk-humanistisk værdigrundlag. Læs mere på sophia-tt.org

De to kendte ikke meget til Hannah Arendt, før de gik i gang med projektet. Men de blev grebet af hendes politiske tanker, selv om de også undervejs følte sig på herrens mark og opgav. Men de kom tilbage på sporet og fandt, at hendes centrale begreber natalitet, pluralitet og dømmekraft var relevante for det arbejde, som sigter på at lade eleverne udvikle sig som selvstændige elever. Da de tilmed fik koblet Gert Biesta på tankerne og dermed fandt et undervisningssyn, som ikke førte til en konklusion, men til en tilgang til det at være underviser: vi kan skabe rammer, men ikke tage styringen, undgå at forcere. Og så må vi konstant forholde os kritisk for at tage ansvar for verden.

Se, hvad de ikke selv havde vidst, da de gik i gang og for den sags skyld, men de arbejdede, var, at deres projekt kom til at handle om dannelse. Måske gik det dybest set først op for dem, da de fik prisen.

Deres arbejde og den erkendelse, de nåede frem til vedrørende dannelsesaspektet i skolen, har vi en samtale med Josefine Rask om.

Den kan høres på den2radio: http://den2radio.dk/udsendelser/sophia-samtaler-7-pejling-af-dannelse/

Og så er der mere at læse på folkeskolen.dk:

https://www.folkeskolen.dk/folkeskolen-nr-21-2021-laererprofessiondk-religion/som-at-putte-en-firkant-ind-i-en-cirkel/2069217

https://www.folkeskolen.dk/absalon-tidl-uc-sjaelland-dannelse-engelsk/prisvindere-vi-vil-have-laererprofessionaliteten-tilbage/2069116