Tænketanken Sophia

Blog

Tillykke til en af Danmarks store tænkere, Peter Kemp

Filosoffen Peter Kemp er blevet udnævnt til livsvarigt medlem af det franske akademi. Hvilken hæder!

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Filosoffen Peter Kemp er blevet udnævnt til medlem af det franske akademi, Académie des Sciences Morales et Politiques, der er akademiet for humaniora og samfundsvidenskab ved Institut de France ved Seine-bredden i Paris. Akademiet blev oprettet efter den franske revolution i 1795, nedlagt af Napoleon i 1803, genoprettet i 1832. 

Tænketanken Sophia

Sophia- tænketank for pædagogik og dannelse er et forum for strategisk analyse af forhold, der vedrører undervisning og uddannelse på et demokratisk-humanistisk værdigrundlag. Læs mere på sophia-tt.org

Forgængere på posten har været den franske politiske teoretiker Alexis de Tocqueville, den franske filosof og Nobelprismodtager Henri Bergson, den tysk-franske læge, teolog, filosog og Nobelprismodtager Albert Schweitzer, den franske eksistensfilosof Gabriel Marcel, den franske videnskabteoretiker og filosof Gaston Bachelard og den franske filosof Raymon Aron. Hvilke forgængere! 

Peter Kemp har i forbindelse med den aktuelle reformer af uddannelserne i Danmark været en markant kritiker af konkurrencestatstænkningen og fortaler for dannelsens væsentlighed.

Derfor er det interessant, at denne nu hædrede danske filosof bliver angrebet voldsomt af skole- og uddannelsereformernes bagmænd. Således kaldte den senere leder af det selvudnævnte Nationalt Center for Skoleforskning, professor Lars Qvortrup, Peter Kemp for "plattenslager, småfusker, gadedreng og løgnagtig". Det var i de lystige dage, da den skolereform, som blandt andre Lars Qvortrup var kreatør af, kom ud af støbeformen og blev vurderet af Peter Kemp. Citatet er fra Politiken 25.05.12.

Helt usagligt giver udtalelsen mig associationer til DFeren Kenneth Berth, der i sin klemte position som vælgerbedrager omkring dansk medlemskab af det europæiske politisamarbejde, har kaldt Europaparlamentets formand, tyske Martin Schulz, for en politiker, der i vores oplyste Danmark kun kunne blive valgt til hundefanger. Den skingre udtalelse kommer, fordi Schulz netop har fortalt, at et nej da betyder nej. Derfor er billedet så fornemt: Når hunden bliver ramt, hylder den. Hvorfor mon den historie trænger sig ind i mine tanker, når jeg ser Lars Qvortrups ophobning af skældsord rettet imod Peter Kemp?

Kære Peter Kemp. Hjertelig tillykke med den store hæder! Og tak for dine markante og inspirerende bidrag til kampen for dannelsen i uddannelsen.