Tænketanken Sophia

Blog

Aviaja Stjernstrøm. Privatfoto

Dannelse er som et stykke sæbe

Aviaja Stjernstrøm som var en af modtagerne af lærerprofession.dks dannelsespris er samtalegæsten i den 15. Sophia-samtale om dannelse

Publiceret Senest opdateret

For snart et år siden modtog Josefine Rask, som kan høres i Sophia-samtale nr. 7, og Aviaja Stjernstrøm lærerprofession.dks dannelsespris for deres bachelorprojekt, som beskæftigede sig med den politiske filosof Hannah Arendt.

Tænketanken Sophia

Sophia- tænketank for pædagogik og dannelse er et forum for strategisk analyse af forhold, der vedrører undervisning og uddannelse på et demokratisk-humanistisk værdigrundlag. Læs mere på sophia-tt.org

Her i den 15. Sophia-samtale fortæller Aviaja Stjernstrøm om, hvordan de blev grebet af Hannah Arendts tanker uden at have noget synderligt forhåndskendskab til hende, og - hvis nogle af deres medstuderende, som havde lyttet til deres samtaler, står til troende - uden helt at begribe hende til langt hen i forløbet. Men tankerne og hendes begreber betog dem, så de gav op, gik i gang igen, gav op og gik i gang igen - afsluttede og fik til deres store overraskelse en dannelsespris.

I samtalen fortæller Aviaja Stjernstrøm om den opdagelse, de gjorde gennem processen med opgaveskrivningen, om at det væsentlige i undervisningen står i skarp kontrast til det, de var blevet bedt om i alle læreruddannelsens moduler: at formulere mål for de målbare kompetencer, som eleverne skal erhverve. Undervisning skal handle om at støtte eleverne i deres udvikling. De er født til en ny begyndelse, og ikke til at skulle reproducere det, de voksne har bestemt.

Aviaja Stjernstrøm fortæller om, hvordan hun oplever, at det, hun har fået med sig fra arbejdet med bacheloropgaven, kan spores i den måde hun tænker og ser sig selv på, når hun står over for eleverne.

Denne samtale kan hører på den2radio.dk:

http://den2radio.dk/udsendelser/sophia-samtale-pejling-af-dannelse-15-dannelse-er-som-et-stykke-saebe/

Samtalen med hendes makker, Josefine Rask, kan ligeledes findes på den2radio.dk:

http://den2radio.dk/udsendelser/sophia-samtaler-7-pejling-af-dannelse/