Tænketanken Sophia

Blog

Læreruddannelse og virkelighed. En Sophia-samtale

En samtale, der fandt sted, før anbefalingerne til ny læreruddannelse blev fremlagt, viser sig at tage det op, som ikke kan rummes i pinde til politikerne.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den anden i rækken af de Sophia-samtaler, der pejler, hvad dannelse er for en størrelse, ligger nu klar til lytning på den2radio:

Tænketanken Sophia

Sophia- tænketank for pædagogik og dannelse er et forum for strategisk analyse af forhold, der vedrører undervisning og uddannelse på et demokratisk-humanistisk værdigrundlag. Læs mere på sophia-tt.org

http://den2radio.dk/udsendelser/sophia-samtaler-pejling-af-dannelse-2/

Samtalen er en anden del af Sophias Jens Skous møde med lærer og tidligere skoleleder Maja Løvskov. Den første handlede om at være lærer, om kravene til og glæden ved arbejdet. Den anden tager fat på de ting, som man ikke lærer i læreruddannelsen, og som får mange nyuddannede til at føle sig ramt af virkeligheden.

Samtalen fandt sted før forslagene til en ny læreruddannelse blev fremlagt, men alligevel forekommer indholdet at være endnu mere aktuelt nu, hvor der er forslag om at lade lærerne i uddannelsesskolerne varetage en del af uddannelsen. i samtalen tages der nemlig især fat på de spørgsmål, som ikke har karakter af pinde til politikerbrug, men på de forhold, som hvor virkeligheden trænger sig ind imellem linjerne i lovtekster og fagbeskrivelser. 

Nogle af stikordene er: Forældremøderne, intranettet, sprogpolitik og kageordninger. Om at sætte grænser og blive stærk i relationsarbejdet, mens det hele brænder sammen.

Udsendelsen kan som nævnt hentes på den2radios sendeflade, men den kan også aflyttes som podcast eller findes på Sophias hjemmeside  https://www.sophia.nu/sophia-samtaler/

Og glæd dig så til de kommende uger, hvor nye samtaler dukker op på de nævnte steder.