Læs mere fra bloggen: Tænketanken Sophia
Tænketanken Sophia
Blog
Læsning mod ensomhed
En Sophia-samtale #25 med boghandler Tina Larsen i forunderlige Olivarius Boghandel i Svaneke.
For et par år siden udkom en af de mest betagende bøger i dette årtusinde: Irene Vallejos Evigheden i et siv (Forlaget Gutkind). Heri beretter hun om bogens historie og betydning for vores civilisation og for, at vi kan gribe vores historie gennem det bevarende skriftsprog. Hun nævner de tre væsentligste bidragydere hertil: forfatterne, bibliotekerne og boghandlerne. Og hun beretter om de mange anslag imod ytringsfriheden, som historien også er så rig på: bogbrændingerne, som alle, der ønsker at lukke munden på de ubekvemme, har benyttet sig af.
Men netop boghandlerne har ofte formået at gemme de forbudte bøger for de historieundertrykkende bogskændere, så senere generationer har kunnet studere historien.
Derfor var det naturligt at opsøge boghandler Tina Larsen, som har indrettet en boghandel, en lille boghule i Svaneke, hvor hun kun sælger de bøger, hun holder af, eller som hun vil komme til at kunne lide, når hun har læst dem. Et eksemplar af hver bog, så en dominerende bog ikke kommer til at skygge for andre.
Tina Larsen fortæller, at hun fik øje for læsningen, da hendes far beredte hende en åbenbaring ved at tage hende med på børnebiblioteket. Har var adgang til utallige verdener. Og faren supplerede med højtlæsning, som er så berigende, fordi vi hører noget, der får sat os selv i perspektiv.
Da hun senere fik et fritidsjob og begyndte at tjene penge, gik hun med sin første ugeløn til boghandleren og købte sin første bog: Haileys Rødder. Siden gik turen ugentligt til boghandlen for at udvide bogsamlingen.
På den måde er bøgerne blevet gode venner og en særlig slags livsledsagere i Tina Larsens liv. "Det at læse modvirker ensomhed," konstaterer hun.
I Olivarius Boghandel forhandles ikke digitale titler, primært fordi det er en fremmed verden for boghandleren. For som nu afdøde professor Hans Hertel har sagt til hende, så er det væsentlige, at litteraturen kommer ud. Men dels er det digitale som nævnt en fremmed verden for Tina Larsen, og dels er der noget betryggende ved at blive opslugt af noget, der rækker ud over en selv.
Men hvis en bog ikke falder i hendes smag, så bliver den ikke nødvendigvis læst færdig. Og denne holdning går igen i hendes kundebetjening. Hvis fx nye kvindelige forfattere bringer en væsentlig problemstilling frem i lyset, men måske ikke er en sproglig virtuos, så skal kunden da have det at vide. Det er ærlig formidling at sige dette.
Boghandlen inviterer med mellemrum til litterære samtaler, for det et en nydelse at læse sammen, mener boghandleren.
Og oprigtig talt, så er bare det at træde ind i denne boghandel en nydelse: mørke træpaneler og reoler med bøger fra gulv til loft giver det hulepræg, der akkurat som bogen selv signalerer nærvær i mødet med andre verdner.
Tina Larsen holder af bogen, fordi dens fortællinger kan sætte vores egen verden i perspektiv og få os til at se på verden og os selv med andre øjne.
Og hun er selv som læser rundet af det, der skaber læselyst: tidligt besøg på biblioteket, oplæsning, skabelse af sin egen bogsamling og trangen til at komme ud af bogen for at tale med andre om den.
Hør samtalen her:
http://den2radio.dk/udsendelser/sophia-samtale-25-pejling-af-dannelse-laesning-mod-ensomhed/
eller på Sophia.nu/samtaler