Tænketanken Sophia

Blog

Tillykke til professor Dorthe Jørgensen med forfatterforeningens faglitterære pris

Professor Dorthe Jørgensen har netop modtaget Dansk Forfatterforenings faglitterære pris. Læs hendes seneste bog, Nærvær og eftertanke, og bliv bevidst om, hvorfor det er så vigtigt og p.t. så vanskeligt at være lærer.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dorthe Jørgensen har to doktorgrader, en i teologi og en i filosofi. Med dem i bagagen bestrider hun sit professorat i filosofi og idéhistorie ved Aarhus Universitet.

Tænketanken Sophia

Sophia- tænketank for pædagogik og dannelse er et forum for strategisk analyse af forhold, der vedrører undervisning og uddannelse på et demokratisk-humanistisk værdigrundlag. Læs mere på sophia-tt.org

En af de egenskaber, der er karakteristisk for Dorthe Jørgensen, er, at hun har evnen til at forestille sig. Derfor er hun det nødvendige korrektiv til tidens magtudøvere, som har visioner og planer, men ingen forestillinger om hverken nærværet eller fremtiden.

For at tage et eksempel: Anders Fogh Rasmussen ligger for tiden på boghandlernes diske med Viljen til at lede. (Også vildlede, hvis det er nødvendigt). Men Dorthe Jørgensen vil aldrig bare lede; hun har viljen til at lede efter noget, det skønne. Prøv at gå i boghandlen og led efter hendes seneste bog, Nærvær og eftertanke. Den skal nok bestilles hjem. For Dorthe Jørgensen er ikke til overfladiskhed og buzzwords; hun søger at indkredse den merbetydning, som er det forunderlige i vores møde med hverdagen. Derfor skriver hun også mange ord i relativt lange sætninger: Du gør dig aldrig tilværelsens "guddommelighedserfaringer", som hun i sin doktordisputats kalder denne merbetydning, i reklameslogans. 

Dorthe Jørgensens fokus på nærværet giver næring til eftertanken: Hendes tilsyneladende blidhed viser sig at kunne fungere som et ætsende syrebad for det menneskesyn, som ligger til grund for blandt andet vores uddannelser i dag, hvor kvantitet efterspørges på bekostning af kvalitet, hvor test overtrumfer indsigtsfuld vurdering, og hvor fremskrivningsvisioner helt fortrænger efterspørgslen på vores forestillingsevner.

Så kære lærer, læs Dorthe Jørgensens Nærvær og eftertanke (Det er også af ydre en meget, meget smuk bog) eller find ud af hvor hun holder foredrag eller endnu bedre: søg at få hende til at foredrage ved et medlemsmøde - og du vil finde mening i at kæmpe for en skole, hvor der igen undervises, så hverdagen får merbetydning.

Kære Dorthe Jørgensen. Tak for din kamp for den skønne tænkning - og af hjertet tillykke med den hæder, du netop er blevet til del.

Dansk Forfatterforening skriver som begrundelse for hæderen:

"Dorthe Jørgensen er forfatter, filosof, idéhistoriker, litteraturhistoriker og teolog, dr.phil. & dr.theol. Hun modtager prisen for sit imponerende og banebrydende forfatterskab, hvori hun på overbevisende måde formidler et metafysisk erkendelsesgrundlag. Der bliver bl.a. dermed rum til at opfatte intuitiv viden som et gyldigt erkendelsesredskab, hvilket er et centralt brud med den rationalistiske tradition. Dorthe Jørgensen forstår at undersøge og beskrive det forunderlige i hverdagen, og dette nærvær er vigtigt i alle livets sammenhænge."