Tænketanken Sophia

Blog

Udspring i dannelse! - Hvorfor nu det?

Vi vil i Sophia tale om dannelse i det kommende samfund, fordi dannelse skaber det kommende samfund. Det handler om tilblivelse både menneskeligt og samfundsmæssigt. Fremtiden er nu!

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Sophia nedsatte vi for godt og vel et år siden en arbejdsgruppe, der skulle arbejde med fokus på dannelse. Som en del af denne gruppe gik Birthe Blåbjerg Jakobsen; Kunstnerisk leder af Teater Prisme, skuespiller og underviser i Forumteater, Peter Laugesen; Skribent og reporter hos Vores Europa, Steen Nepper Larsen; Bestyrelsesmedlem i Sophia og lektor på DPU, Laura Søndergaard Isaksen; Bestyrelsesmedlem i Sophia og underviser på VIA University College Campus Holstebro og undertegnede i gang med ideer og tanker om en konference, der skulle tage dannelse alvorligt i både indhold og form. Det medførte mange gode drøftelser om; hvad det var vi ville med sådan en konference, hvorfor det var vigtigt at få etableret et mødested med en fælles opmærksomhed på dannelse og hvordan vi skulle gøre det.

Tænketanken Sophia

Sophia- tænketank for pædagogik og dannelse er et forum for strategisk analyse af forhold, der vedrører undervisning og uddannelse på et demokratisk-humanistisk værdigrundlag. Læs mere på sophia-tt.org

Sophia arbejder kontinuerligt indenfor pædagogik og dannelse på at kvalificere beslutninger om og i institutioner, skoler og uddannelse gennem humanistisk-demokratiske værdier.

Sophia ønsker at fremme opfattelsen af, at det enkelte menneske ikke kun har værdi som objekt for økonomisk vækst, men har en værdi i sig selv.

Sophia arbejder for formålet gennem offentlige debatter, afholdelse af konferencer, udarbejdelse og offentliggørelse af div. skrifter og bøger samt orientering via eget website og på sociale medier. Derudover tilbyder Sophia oplæg til samtale i de lokale nærmiljøer.

Her er nogle af vores mange tanker om det, der nu er blevet til et udspring i dannelse!

Isen smelter. Kloden brænder. Mennesker bliver syge.

Nedbrydelsen, af det fundament vi står på, er i gang. Ja. Men.

Sophia løsner på livrem og seler. Eller. De bånd, der forhindrer os i at tage springet og forbinde os på ny.

Vi springer ud i dannelse og lader ringene sprede sig. Vi tænker i  cirkler og tråde. Mellem mennesker. I en fælles verden.

I samspil fejre vi pausen. Fra autopilot og banesvømning. Uden redningsveste og forudbestemte mål. Men åbent.

Hopper vi sammen på hovedet i et bassin af forestillinger om nye begyndelser. Med alt hvad det indebærer af risiko og tvivl. Sårbarhed og mod.

Alle toner og farver byder vi op til dans. Træder hinanden over svømmefødderne. Prøver igen.

I nærvær vækker vi det eftertænksomme. Giver plads til at sætte tanken fri. I et svæv. Eller. Et fald.

Sprogligt og kropsligt. Poetisk og musisk. Filosofisk.

På konferencen tænkes dannelse bredere end noget, skoler tager sig af. Vi spørger bredt til, hvordan vi i forskellige sammenhænge kan være mennesker og aktører med intentioner og omsorg for det fælles?

Vi forsøger med konferencen at tage hele præmissen for dannelse alvorlig. Dannelse er den frie tankes mulighed og en frugt af mange menneskers stræben efter sandhed, skønhed, frihed og fællesskab. Dannelse er fordybelse og grundighed. Nærvær og eftertanke. Mod og sårbarhed. Sensitive erfaringer. Indsigt og udsigt. Uden facit, men i en dynamisk vekselvirkning mellem det enkelte menneske, andre og andet.

I dannelse sættes vi i kontakt med fortiden, idéhistorien, fremtiden, naturen, kunst, musik, sprog, krop og tænkning på en måde, så vi opdager byggeklodser, der er afgørende for menneskers og samfunds tilblivelse og ødelæggelse.

Vi inviterer alle faggrupper til et udspring i dannelse, hvor konferenceformen er sprogligt, kropsligt og filosofisk eksperimenterende, undersøgende og samtalende.

Vi ses forhåbentlig i et udspring den 2. Oktober 2020 på Rytmisk Musikkonservatorium i København.

Link til program og tilmelding:

http://www.sophia-tt.org/userfiles/file/2020/Udspring1.pdf

Grafisk layout: Mads Vadsholt