Tænketanken Sophia

Blog

Nu må andre gribe faklen!

Mindeord om SOPHIAs stifter, Per Kjeldsen, der døde tirsdag den 20. oktober.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tirsdag den 20.10. om morgenen kom beskeden om at Per Kjeldsen var død 76 år gammel.  Hermed har alle der arbejder for en demokratisk, humanistisk dannelse mistet en forkæmper fra første geled.

Tænketanken Sophia

Sophia- tænketank for pædagogik og dannelse er et forum for strategisk analyse af forhold, der vedrører undervisning og uddannelse på et demokratisk-humanistisk værdigrundlag. Læs mere på sophia-tt.org

Per var uddannet lærer, talepædagog og døvelærer og siden cand.pæd.psyk. Han har været speciallærer, rektor for Viborgseminariet og chefkonsulent for PPR i Aalborg. Han stiftede SOPHIA - tænketank for pædagogik og dannelse.

I hele sit lange virke har Per haft øje for mennesket som subjekt og bekæmpet alle tilløb til at reducere os til tal og objekter. Det gælder fra han som ung lærer blev bebrejdet at have savet en åbning i katederet, så en genert elev kunne fortælle som radiospeaker, til han få timer før sin død med et lyksaligt smil fortalte om sit barnebarn, der havde konstateret at hun efter reformen ikke var blevet en dårligere elev, men læreren var den reducerede, fordi hun ikke længere samtalte med børnene, men fortalte hvilke mål de skulle nå. Og det gælder fra hans første skriverier over hans foredrag og mediekommentarer til hans syntese af hele indsatsen i SOPHIA.  

Når Per fik så stor gennemslagskraft beror det nok på hans sjældne evne til at kombinere det universelle med det konkrete, det visionære med det jordbundne, det humanistiske globale med den nordjyske snusfornuft.

Pers familie, Bente og børnene og børnebørnene har mistet en knyttet hånd om et stort hjerte. Alle vi der arbejder med pædagogik og dannelse har derimod fået en forpligtelse: ”Nu giver jeg faklen videre, og så er det op til jer at skabe et paradigmeskift. Vi skylder børnene et humanistisk, demokratisk samfund.”     

Jens Raahauge, formand for SOPHIA