"Vi har hvert år elever, der gerne vil meget mere med sprog end det, de kan få i den daglige undervisning på et stort sproghold", skriver franskrådgiveren.

Franskrådgiver har et sikkert alternativ til afgangs­prøverne

På Rikke Hjort Hvillums skole har eleverne mulighed for at tage en lidt anderledes prøve i fransk og tysk.

Offentliggjort

Hvert år ved denne tid venter vi i spænding på, om vores elever er blevet udtrukket til Folkeskolens afgangsprøve i fransk. I år har jeg tilmeldt mine franskelever på 9. årgang til forsøget med gruppeprøver til den mundtlige eksamen i fransk. Jeg håber så meget, at både de og jeg får mulighed for at afprøve forsøgsordningen og dermed være med til at bidrage til, hvordan en fremtidig prøveform eventuelt kunne forme sig.

Desværre ved ingen af os noget endnu, og ventetiden er altid lidt underlig. Her forbereder vi os til noget, som måske aldrig bliver aktuelt. Nogle gange bliver man udtrukket et par år i streg, og andre gange går der flere år imellem. Men heldigvis så tilbyder vi DELF til franskeleverne på min skole, hvilket betyder, at der her i det spirende forår alligevel altid er en håndfuld elever, der går til både skriftlig og mundtlig eksamen. Kort før påske løb DELF-eksaminerne af stablen - og bliver vores franskelever ikke udtrukket til folkeskolens afgangsprøve i fransk, ja så fik vores DELF-elever alligevel en festlig fejring og afrunding af det franske sprog, som de har arbejdet med i deres folkeskoletid.

Hvad er DELF?

DELF er en forkortelse for Diplôme d'Études en Langue française, og er de officielle eksaminer i fransk for udlændinge, der udstedes af det franske undervisningsministerium. DELF-diplomet er anerkendt i hele verden, og man kan sammenligne diplomet med det officielle certifikat, der opnås ved at bestå testen i Cambridge English eller det tyske Goethe-Zertifikat.

DELF scolaire inddeles i fire forskellige niveauer: A1 – A2 – B1 – B2. Prøverne fokuserer på fire kompetencer: lytteforståelse, læseforståelse samt mundtlige og skriftlige færdigheder. På vores folkeskole udbyder vi muligheden for at gå til prøven på niveau A1.

Elever der hungrer efter mere sprog

Vi har hvert år elever, der gerne vil meget mere med sprog end det, de kan få i den daglige undervisning på et stort sproghold. For at give de sprogsultne elever mulighed for at forbedre deres sprogkundskaber, give dem ekstra udfordringer og motivere dem til endnu mere fransk, har vi derfor oprettet et DELF-hold. Det samme har vi gjort for vores elever, der hungrer efter mere tysk - de kan følge skolens Goethe-hold.

På min skole har vi valgt en model, hvor eleverne følger DELF-undervisning en lektion om ugen (hvor andre elever har almindelig studietid). Elever på 8. og 9. årgang kan tilmelde sig holdet, og man kan så i foråret vælge at gå til den officielle eksamen.

Som underviser profiterer vi også af DELF. For det første er det naturligvis altid en fornøjelse at undervise et topmotiveret sproghold, men derudover stifter vi et naturligt bekendtskab med Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog (CEFR). Vi lærer, at evaluere eleverne i henhold til referencerammens kriterier, og vi bliver dygtigere sammen, da det samtidig er en oplagt mulighed for at udvikle et fælles sprog for evaluering blandt kolleger.

Mere fokus på sprogfagene

For at kunne tilbyde eleverne denne mulighed for ekstra fransk skal der på skolen være en lærer, der har kompetence til at være eksaminator og censor på DELF-prøverne. På min skole er vi to fransklærere, der begge har fulgt et tredages kursus hos Det Franske Institut i København.

Når underviseren har bestået kurset, kan skolen indgå en aftale med Det Franske Institut i Danmark og blive officielt eksamenscenter. Det Franske Institut kommunikerer eksamensemner og eksamensdatoer ud til skolerne, som så organiserer prøverne med de lærere, som har kompetence til at være eksaminator og censor.

Det Franske Institut i København udbyder normalt et eksaminator/censorkursus to gange årligt. Få mere info om DELF Scolaire på FranskSprog.dk.

Foråret byder på fagfordeling og aftaler for det kommende skoleår, så få fat i dine sprogkolleger og din ledelse, så I får vendt muligheden for at sætte DELF og GOETHE på menuen i det kommende skoleår. Med dette ekstra tiltag sættes endnu mere fokus på franskfaget/tyskfaget over for elever og forældre. Vi motiverer de elever, der har rigtig stor sprogappetit, vi anerkender deres fremskridt og giver dem mulighed for at få et diplom, der kan dokumentere deres sproglige kunnen.

Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Bjarne Czeloth er Folkeskolens tyskrådgiver og Rikke Hjort Hvillum er franskrådgiver. Deres opgave er dele deres refleksioner om fagene, deltage i debatten på det faglige netværk og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte dem, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: Du kan skrive til Bjarne Czeloth på bjarneczeloth@gmail.com og Rikke Hjort Hvillum kan du komme i kontakt med på rihh@aarhus.dk.