Blog

Får hunde sundere mad end mennesker?

Birgitte Flensholt undrer sig. Har vi mere styr på, hvad der er godt for vores hund og bil end hvad der er godt for vores børn og os selv? Er der nogen, der spørger de 460.000 mennesker i Danmark, der i dag får lykkepiller om, hvad de spiser?

Publiceret Senest opdateret

Ernæringskommentaren

Ernæringskommentaren er en blogstafet for professionelle, der arbejder med ernæring og sundhed. Den handler om emner, der interesserer dem, der underviser i for eksempel madkundskab, husholdning og sundhed, og som arbejder med forebyggelse og sundhedsfremme i praksis.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For nylig mødte jeg i kursussammenhæng en virksomhedsejer (www.husse.dk), der forhandler dyrefoder til hunde, katte og heste. Et kort både tankevækkende og inspirerende møde. Hvad er det egentlig, vi giver vores dyr, og hvad spiser vi selv?
Som hundeejer er man interesseret i, at foderet passer til hundens race, alder, aktivitetsniveau og evt. allergier. Nogle racer er madglade og tager let på, og til dem er der et særligt foder, som er fedtreduceret. Andre hunde er hyperaktive, deres adfærd er aktiv og stofskiftet arbejder hurtigt. Til dem er der et andet tilpasset foder.
Nogle hunde fodres bevidst ikke med hvedegluten, oksekød, soja og mælkeprodukter, da disse er kendt for at kunne fremprovokere fødevare-allergier.
Mange får tilskud af lakseolie, der har et højt omega 3 indhold, der gavner hjernen, cellemembranerne, øjnene m.m. Andre får Glucosamin, MSM og Chondroitin, som beskytter leddene og modvirker smerter forårsaget af fx fysisk overanstrengelse eller alderdom. Det samme gælder både katte og heste.
Et særligt fokus er der på avlsdyr - avlshingste, hunde og katte får den ypperste føde, de rette fedtsyrer og vitaminer. Det giver de bedste føl, hvalpe og killinger.

”Min hund ved ikke, hvad der er bedst for den, derfor er det mig, der tager det ansvar”.
”Min hund får sunde og fedtfattige godbidder, når vi træner, den er ude at gå og løbe hver dag, jeg træner og leger med den dagligt. Den er slank og har blanke øjne, er sund og rask samt hviler i sig selv. Den har en god og afbalanceret energi hele dagen og sover godt om natten” (kundeudtalelser)

Tænk, hvis vi kunne sige det samme om vores børn.
”Mit barn ved ikke, hvad der er bedst for det, derfor er det mig, der tager det ansvar”.
”Mit barn er udhvilet, aktiv, spiser 5-6 måltider, er glad for grøntsager og frugt, spiser fuldkorn og fisk og drikker vand. Spiser ikke ret meget slik og fastfood. Leger hver dag, er i godt humør, trives og sover godt om natten”.

Jeg hører om børn, der kommer i børnehave på 3 småkager. ”Hun kan så godt lide dem, og jeg orker ikke konflikter om morgenen”, siger mor.
Der er masser af børn, der kommer i skole uden morgenmad og uden madpakker. Lokale Brugser, købmænd, kiosker og tankstationer, som ligger på skoleveje sælger bjerge af slik, sodavand, wienerbrød og energidrik på vej til skole og efter skoletid. Vi forældre har et kæmpe ansvar for vores børn, deres trivsel og læring og deres vægt. Det handler om bl.a. om mad, måltider, motion og søvn.
I dag har vi skoler, der prioriterer idræt 5-6 timer om ugen. Vi ved nu, at børn der har gået eller cyklet i skole koncentrerer sig bedre. Men …… der mangler stadig fokus, ro og opmærksomhed på mad og måltider - på hvad, hvor mange gange og hvordan vores børn spiser dagen igennem.

Tænk, hvis vi kunne sige det samme om os selv.
”Jeg spiser 5-6 måltider hver dag – får grøntsager, frugt, fisk og fuldkorn. Jeg spiser ikke for meget slik/fastfood, jeg dyrker motion og er ude i luften hver dag. Jeg ler hver dag, jeg er slank, min hud og mit hår er sundt. Jeg har god energi hele dagen og sover godt”

En af mine opgaver som selvstændig kostkonsulent er at undervise og kostvejlede mennesker, der er på langtidssygedagpenge eller kontanthjælp. De er feks. ramt af stress, depression, udbrændthed, smerter i led og ryg m.m.
Gennem de sidste 3-4 år har jeg arbejdet med omkring 3-400.

Det gør indtryk, når jeg møder mennesker med store udfordringer i livet – og jeg kan godt forstå, deres vanskeligheder, når jeg ser deres livsstil:
- 1/3 – ¼ ikke spiser morgenmad.
- Mange spiser først til frokost eller om eftermiddagen, nogle først til aften.
- Mange af de unge drikker ½-2-4½ liter sodavand om dagen.
- Mange ryger og drikker kaffe i stedet for at spise mad.
- De fleste får medicin – enten lykkepiller, smertedæmpende, Ritalin eller andet.
- Mange har vitaminmangler – specielt B-vitamin og D-vitamin – også unge.
- Mange synes det er dyrt at købe grøntsager og fuldkorn.
- Mange drikker ikke vand.
- Mange spiser ikke fisk.
- Mange har massive søvnproblemer.
- Mange har smerter.

Mad løser intet – intet løses uden.
For nylig var overskriften på en af dagens aviser ”Alarm – 460.000 danskere på lykkepiller” Lægeformanden for de praktiserende læger er dybt bekymret. Det har vi alle grund til at være.
Jeg bliver så nysgerrig. Hvad spiser disse mange mennesker på lykkepiller? Hvem spørger dem og noget så grundlæggende som ”hvad spiser du?”
Mon nogle af dem har livsstil, der matcher de 3-400 mennesker, jeg har arbejdet med.
Olle Haglund, svensk læge og forsker har i år udgivet bogen ”Omega 3 revolutionen”, Medhag AB 2012. Adskillige studier viser en særdeles gavnlig effekt af omega 3 fedtsyrer – specielt EPA på depressioner.
Ingen løftede pegefingre – kun en nysgerrig undren – ”hvad spiser du?”
Manglende måltider, ingen fisk – hverken de magre eller de fede med de essentielle fedtsyrer, vitaminmangel m.m. Det er værd at vide, når der stilles diagnoser som depression og udskrives medicin.
Det handler om ansvar for de gode valg, der giver energi, glæde og trivsel i livet – valg vi træffer for vores dyr, men som vi mange gange ikke træffer for os selv og vores børn.

I en af mine tidligere artikler om fedtsyrer har jeg sammenlignet os med biler. Vi hælder det rette brændstof på. Vi ved, hvor langt vores bil kører på literen. Vi hælder den rette olie på motoren – ikke madolie, ikke den til plæneklipperen, men præcis den, der passer til bilen.
Det lader til, at både biler og hunde får god opmærksomhed omkring sundhed og trivsel. Tænk, hvis vi gav samme opmærksomhed til os selv og vore børn.