Blog

Nye Kostråd til Måltider i skolen – godt for sundhed og klima

Hver dag svinges gryder og pander, når en del af landets skoleelever står klar med glubende appetit i frokostpausen. Nu er der en god nyhed til skolelever med hang til sund mad og som gerne vil gøre en forskel for klimaet.

Publiceret Senest opdateret

Ernæringskommentaren

Ernæringskommentaren er en blogstafet for professionelle, der arbejder med ernæring og sundhed. Den handler om emner, der interesserer dem, der underviser i for eksempel madkundskab, husholdning og sundhed, og som arbejder med forebyggelse og sundhedsfremme i praksis.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nu er det blevet nemmere for køkken- og kantinepersonalet at sikre, at den mad de serverer for eleverne både er sund og klimavenlig. Fødevarestyrelsen lancerede nemlig for at par uger siden nye Kostråd til Måltider tilpasset specifikt til skoler, daginstitutioner og kantiner.

Kostråd til Måltider består af tre værktøjer: Principper, råvareoversigt og portionsstørrelser. De tre værktøjer findes i et helt nyt digitalt univers på altomkost.dk. Her kan køkken- og kantinepersonale hente ny inspiration til hvordan Kostråd til Måltider bruges i dagligdagen. De kan fx dykke ned i  vejledninger til menuplanlægning og få mere viden om madspildsreduktion.

Ved hjælp af de nye værktøjer har vi gjort det muligt for køkken- og kantinepersonalet, der laver mad til skoleelever at søge ny inspiration til at lave sund og klimavenlig mad. Det nye materiale tager afsæt i De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima, der så dagens lys sidste år.

Et af principperne i de nye Kostråd til Måltider er fx at lade grøntsager og frugt udgøre en større andel af måltiderne – faktisk foreslår vi at lade grøntsager og frugt udgøre mindst 1/3 af alle måltider. Det kan måske være et godt sted at starte.

Alle kan gøre lidt - ingen kan gøre alt

Hvorfor lancerer Fødevarestyrelsen så Kostråd til Måltider? Svaret er, at det i dag er de færreste danskere, der spiser sundt og klimavenligt. Der er derfor et enormt potentiale i at ændre danskernes kostvaner hen imod en mere klimavenlig kost, og herunder forandre bl.a. den mad, som skoleelever får serveret i skolernes madordninger. Fødevareforbruget har stor indvirkning på klimabelastningen. Ifølge tal fra Klimarådet vil vi kunne reducere klimaaftrykket fra kosten med 31-45 pct. alene ved at følge De officielle Kostråd – godt for sundhed. Klimarådet estimerer, at de offentlige køkkener hver dag serverer ca. 650.000 måltider. En del af disse serveres ude på skolerne. 

Vi håber derfor, at vi med de nye Kostråd til Måltider kan få køkken- og kantinepersonalet i de professionelle køkkener til at gå forrest og vise danskerne, hvor lækkert og velsmagende sund og klimavenlig mad kan være.

De nye Kostråd til Måltider er inspiration for køkken- og kantinepersonale der laver mad til skoleeleverne, og der skal være plads til lidt af det hele i de daglige måltider. Ved hjælp af små skridt kan vi gøre en forskel for egen sundhed og klodens klima. Det gælder også på skolerne, hvor en ny generation af børn og unge ”vokser op” med den mad de spiser hver dag.

Generationer af børn og unge vil en dag selv stå for madlavningen i eget hjem. Her vil de formodentligt trække på deres egne madoplevelser, erfaringer og smagseventyr.

Der er et stort forandringspotentiale lige for næsen af os i forhold til at forandre madsammensætningen til landets skolebørn – de er fremtidens forbrugere og madelskere. Vi håber i Fødevarestyrelsen, at mange af de skoler, som tilbyder mad, vil gøre brug af Kostråd til Måltider og dykke ned i vores nye digitale univers.

Du kan læse mere om Kostråd til Måltider her, hvor du også finder det nye digitale univers: https://altomkost.dk/kostraad-til-maaltider/  

Fakta:

Med baggrund i De officielle Kostråd har Fødevarestyrelsen udviklet Kostråd til Måltider i daginstitutioner, skoler og kantiner.

Kostråd til Måltider er målrettet køkken- og kantinepersonale i de professionelle køkkener og har til formål at gøre det lettere at servere måltider, der både er sunde og klimavenlige.

Kostråd til Måltider består af principper for måltider, en råvareoversigt samt portionsstørrelser  

De overordnede principper for måltider er: