Blog

Fri mig for de fikse slankeråd!

En flok etablerede fedmeforskere leger for tiden mythbusters og "afslører" en masse usandheder om vægttab. Det er underholdende, tankevækkende, men til dels også så provokerende, at udtalelserne fortjener en kommentar.

Publiceret Senest opdateret

Ernæringskommentaren

Ernæringskommentaren er en blogstafet for professionelle, der arbejder med ernæring og sundhed. Den handler om emner, der interesserer dem, der underviser i for eksempel madkundskab, husholdning og sundhed, og som arbejder med forebyggelse og sundhedsfremme i praksis.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nøj, hvor er jeg glad for, at vi har lagt januar bag os. Ikke på grund af dens mørke og bidende frost, men fordi det efter 20 år i gamet hænger mig langt ud af halsen, at skulle møve udenom kæmpe bunker Nupo pulver i det lokale supermarked, læse om alverdens slanketilbud på Facebook, se forsider prydet af de vildeste slankeløfter og alt det andet vægttabsævl, der kastes i hovedet på os.

Tænker jeg tilbage var dette år nok ikke voldsomt meget anderledes end tidligere årgange. Alligevel kan jeg ikke lade være med føle en overvældende trang til at rejse laaaaangt bort (gerne til et sted med sol og varme) i januar måned. Desværre vil det kræve, at jeg tager sønnike ud af skolen, og det er jo fy fy. Og så er der jo også lige den der med, at min kære folkeskolelærerkone ikke lige kan flekse sine feriedage og holde fri, når det er til at betale rejserne. Modsat de mange, mange lønmodtagere, der har brugt vinteren på at rakke ned på lærernes arbejdsmoral. Nå, nok om det. Klummen her skal jo ikke blot rumme lutter gift og galde.

Lad mig i stedet dreje vinklen over mod noget positivt; nemlig at en flok anerkendte fedmeforskere har udraderet en stribe slankemyter. Har du ikke læst artiklen, så finder du en opsummering af dens hovedbudskaber her: http://www.science.ku.dk/presse/nyhedsarkiv/2013/forskere_afliver_fedmemyter/

Som udgangspunkt finder jeg faktisk denne mythbustersagtige tilgang til fedmeproblematikken ganske oplivende. Da jeg - modsat artiklens forfattere - ernærer mig som professionel vejleder er det dog ikke alle konklusioner, som jeg kan nikke genkendende til. Særlig ét punkt virker på mig decideret tåbeligt og illustrerer tydeligt, hvor langt mange forskere befinder sig fra selve det ernæringsfaglige håndelag, som ligger i at vejlede mennesker. Her kunne jeg oplagt tænke på punkt 7 om, at man ikke forbrænder 300 kcal ved et samleje. Men alene det at spilde spalteplads i et anerkendt videnskabeligt tidsskrift som New England Journal of Medicine på noget så ligegyldigt, er så grotesk, at jeg ikke vil komme nærmere ind på det.

I stedet vil jeg slå ned på myte 3, der handler om, at det er bedre at slanke sig langsomt, end hurtigt. Dette er en klokkeklar myte, fastslår forskerne, og tordner videre med, at undersøgelser sætter en fed streg under, at de der taber mest i starten også vejer mindre flere år efter. Det er meget muligt, at forskerne har kunnet grave et par artikler frem, der ”beviser” det modsatte af myten, men der er så mange huller i dette forskningsområde, at myteafvisningen må tages med et kæmpe gran salt. Ingen ved deres fulde fem kan vel overraskes over, at personer, der har talent for at tabe sig, og derfor taber mest i starten af et forsøg, vil have lettere end andre ved at realisere et vægttab i den lange bane. Forklaringen er bare ikke selve det, at de tabte sig hurtigt, men nærmere det faktum, at disse talenterede personer fra start af havde evnen til hurtigt vægttab. Det er alt andet lige lettere at holde vægten nede – også på den lange bane – når man ved en hæderlig indsats taber 3-4 gange så meget, som de mindre talentfulde.

I mine øjne beviser ovenstående aldeles ikke, at et hurtigt vægttab er rette strategi for alle og enhver, og det som vi vejledere bør tilstræbe. Personligt er min faglige målsætning altid at hjælpe mine klienter til de bedst mulige resultater, med de midler, som de har til rådighed. Nogen evner kun små justeringer og må derfor finde glæde i en stille og rolig forvandling, mens andre er klar til at revolutionere deres egen verden. Tilsat et drys talent kan sidstnævnte medføre enorme resultater. Hvem der i den lange bane får mest succes står efter min erfaring med 20 års vejledning af mange hundrede personer på ingen måde skrevet i den ene eller anden fremgangsmåde, men afhænger helt og holdent af individets kvaliteter – og min vejledning. Som vejleder er det din fornemmeste opgave at råde og vejlede dine klienter efter bedste evne. Tag afsæt i den enkelte klients behov og ønsker, og blæs på de ekstremt populistiske og realitetsfjerne forskningsnyheder, der svømmer rundt i den daglige mediestrøm. Det vil med garanti bære frugt.