Blog

Vægttab styrker nyrernes sundhed

Det er en myte, at kostens protein fremkalder nyreskader hos almindelige mennesker. Nyreskader forårsages derimod af overvægt, forhøjet blodtryk og type 2 diabetes, og en kost med lidt mindre kulhydrat, og lidt mere protein fra skalddyr, fisk, vildt, magre mejeriprodukter, bønner og linser kan både give vægttab, normalisere blodtryk og forebygge nyreskader.

Publiceret Senest opdateret

Ernæringskommentaren

Ernæringskommentaren er en blogstafet for professionelle, der arbejder med ernæring og sundhed. Den handler om emner, der interesserer dem, der underviser i for eksempel madkundskab, husholdning og sundhed, og som arbejder med forebyggelse og sundhedsfremme i praksis.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er for tiden stor fokus på stenaldermad, protein, overvægt m.v., og om det nu kan være sundt for nyrerne med al den protein. Det massive fokus på hvad vi spiser for at undgå at blive syge er til dels et resultat af, at vi er alt for lidt fysisk aktive og ikke motionerer nok, og kroppens insulin derfor virker dårligere i musklerne og går det vanskeligt at omsætte især de raffinerede kulhydrater. Mange dårligdomme kunne forebygges med mere motion, og vi behøvede ikke fokusere så meget på hvordan vi sammensætter vores måltider.


Med henvisning til bogen ”Verdens Bedste Kur”, som jeg har skrevet sammen med Christian Bitz, og ”Ny Nordisk Hverdagsmad”, som jeg har skrevet bl.a. sammen med Claus Meyer, har muligheden for, at et øget proteinindtag måske kan øge risikoen for nyreskader hos raske personer, været luftet. Da de to bøger er købt af flere end 130.000 danskere er det naturligvis en vigtig overvejelse. Allerede i 90-erne tog jeg initiativ til at undersøge proteins virkning på nyrerne, og i et samarbejde med en af verdens førende forskere i diabetiske nyreskader, professor dr.med. Hans Henrik Parving, gennemførte vi et forskningsprojekt, der påviste at en kost med en større andel proteiner ikke havde nogen negativ virkning på nyrerne hos raske overvægtige personer. Studiet var en forløber til Diogenes-projektet, støttet af EU med 120 mio kr, hvor vi kunne påvise at en kost hvor andelen af protein øges fra at udgøre ca 15 til 23 % af kalorieindholdet giver mulighed for at spise sig mæt uden risiko for overspisning og vægtøgning. Hovedresultaterne blev offentliggjort i New England Journal of Medicine, og senere er en række resultater fra Diogenes-studiet også vist at denne kost nedsætter risikoen for hjertekarsygdom og diabetes.
Men hvad ved vi om risikofaktorer for kronisk nyresygdom ? Det er slået fast, at overvægt, blodtryksforhøjelse og type 2 diabetes øger risikoen for nyreskader, og en systematisk gennemgang af den videnskabelige litteratur foretaget af amerikanske nyreforskere konkluderer i 2009, at hvert eneste kg overvægtige personer taber sig har en markant positiv virkning på begyndende nyreskade. Andre undersøgelser har eftervist vores gamle studie, at et højt proteinindtag ikke har nogen negativ virkning på nyrerne, hverken hos raske, eller hos personer med blodtryksforhøjelse eller type 2 diabetes. Kun hos personer, som både har type 2 diabetes og blodtryksforhøjelse er der en mulig negativ virkning af et højt proteinindtag.
Princippet i EU projektet Diogenes, og i vores bøger, som formidler resultaterne fra projektet, er faktisk slet ikke at man skal spise mere protein. Dét der giver større mæthed og vægtkontrol er at øge forholdet mellem kostens protein og kulhydrat fra den typiske danskers 1 del protein og 3 dele kulhydrat, til 1 del protein og to dele kulhydrat. Det kan lige så vel opnås ved at spise færre kulhydrater, som ved at øge proteinindholdet. Samtidig lægger vi vægt på at vælge de mere uraffinerede kulhydrater, som giver langsommere blodsukkerstigninger og større mæthed. Ud over at give vægtkontrol sænker denne kost også blodtryk og risikofaktorer for hjertekarsygdom og diabetes. Kostens angriber dermed netop de faktorer, som øger befolkningens risiko for kronisk nyreskade.
De læsere som laver mad efter vores bøger vil vide, at vi faktisk anbefaler mindre kød, men mere protein fra andre kilder såsom magre mejeriprodukter, skalddyr, fisk, vildt, æg, og vegetabilske kilder som ærter, bønner og linser. Dette har imidlertid ikke noget med nyrerne at gøre, men er primært for at reducere klimaaftrykket. Nu har vores lækre opskrifter ikke har det fjerneste med stenaldermad at gøre, der er fortsat masser af korn og mejeriprodukter i, og deres styrke er, at de giver mulighed for at spise sig mæt hver dag i lækker regional mad, som er bæredygtig og klimavenlig, og som samtidig bidrager til holde både overvægt, diabetes, blodtryksforhøjelse og hjertekarsygdom fra døren – og derved forebygge kronisk nyresygdom.