Blog

Spis op!?

"Spis op", siger de voksne til børnene. Men det løser ingen problemer at tvinge børn til at spise – tværtimod kan tvang føre til madlede og/eller overvægt.

Offentliggjort Sidst opdateret

Ernæringskommentaren

Ernæringskommentaren er en blogstafet for professionelle, der arbejder med ernæring og sundhed. Den handler om emner, der interesserer dem, der underviser i for eksempel madkundskab, husholdning og sundhed, og som arbejder med forebyggelse og sundhedsfremme i praksis.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forleden var jeg på restaurant og sad i denne forbindelse tæt på en mor med en pige på omkring 7 år. Jeg kunne ikke undgå at høre, at moderen gentagne gange sagde til hendes datter, at hun skulle spise op. Og på et tidspunkt lød det ”hvis du ikke spiser op, får du ikke lov til at spille Ipad, når vi kommer hjem”. Jeg kunne ikke lade være med at kigge over på barnets tallerken, som stadig var halvt fyldt.

Tvang kan føre til madlede

Det der skulle være en hyggelig stund ude med mor og datter, var pludselig blevet til en kamparena. Og hvorfor? Hvorfor skulle pigen spise op? Pæne manerer, angst for at barnet sulter og frustrationer over madspild kan være blandt grundene til, at nogle forældre siger til deres børn, at de skal spise op. Men det løser ingen problemer at tvinge børn til at spise – tværtimod kan tvang føre til madlede og/eller overvægt.

Hvad så hvis de sulter?

Forældre beder selvfølgelig ikke deres børn om at spise op, fordi de er onde. Mange forældre er bekymrede for, om deres barn får tilstrækkelig næring. Men i stedet for at bruge tvang, vil det være langt bedre for alle parter, hvis vi fokuserer på den positive stemning omkring bordet – hvis det er hyggeligt at sidde ved middagsbordet, har vi også mere lyst til at spise.

Lyt til kroppens signaler

Og så skal vi huske på, at det faktisk er et sundhedstegn, når børn fortæller, at de er mætte. De lytter til deres krops signaler og agerer herudfra – en vigtig evne som vi bør fastholde hele livet igennem. Hvis vi tvinger børn (eller os selv) til at spise, når de er mætte, vendes kroppen til at spise mere, end den har behov for. Det er lidt som at blive ved med at løbe, hvis man har ondt i knæet: Gør det ondt i knæet så fortæller kroppen, at det har brug for pause, giver man den ikke det, er risikoen for skader stor.

Madspild

Men hvad så med madspild, tænker nogen måske? Det er jo hot i disse år. Med god grund – helt bestemt. Og selvfølgelig skal vi ikke lære vores børn at generere store mængder madspild. Men at forsøge at undgå madspild, ved at spise mere end der er behov for, giver simpelthen ikke nogen mening. Lad os i stedet lære vores børn at hælde den mængde op på tallerkenen, som de kan spise. Og hvis vi er på restaurant med de små poder, hvor andre hælder op for os, så bed enten om en mindre portion, få resterne pakket ned til senere eller accepter er det måske ikke er lige her, madspilds-kampen skal udkæmpes.