Blog

Nyt undervisningsmateriale om hygiejne

Mange børn og unge er kommet på fornavn med virus og bakterier gennem de seneste år.

Publiceret Senest opdateret

Ernæringskommentaren

Ernæringskommentaren er en blogstafet for professionelle, der arbejder med ernæring og sundhed. Den handler om emner, der interesserer dem, der underviser i for eksempel madkundskab, husholdning og sundhed, og som arbejder med forebyggelse og sundhedsfremme i praksis.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den ekstra grundige håndvask har været på skoleskemaet og er efterhånden blevet en vanesag. Bakterier og hygiejne er dog ikke kun noget, vi skal tænke på i forbindelse med sygdomsspredning og smitte; det er også vigtigt, når vi arbejder med mad og fødevarer i køkkenet – og her er der mange gode vaner at lære.

Hos Landbrug & Fødevarer vil vi gerne gøre børn og unge klogere på korrekt håndtering af fødevarer, hvordan de kan træffe sundere og bæredygtige valg i køkkenet, og vise dem, at mad, madlavning og eksperimenter i køkkenet er sjovt og lærerigt. Derfor lanceres et helt nyt undervisningsmateriale: ’Madlavning med omtanke’ til folkeskolelever fra 4-9. klassetrin.

Madlavning med omtanke

Undervisningsmaterialet er først og fremmest udviklet med fokus på de gode hygiejnevaner.  Derudover som et bredt undervisningsmateriale fyldt med spændende og lærerige opgaver, aktiviteter, spil, forsøg og opskrifter. Der er både læring til de elever, som netop har fået Madkundskab på skemaet, men også til de mere øvede elever, og som supplement til natur- og teknikfaget på 5.-6.klassetrin. I materialet kommer eleverne omkring de fem hovedemner: ’Hvad er virus og bakterier’, ’God hygiejne i køkkenet’, ’Mærkninger og holdbarhed’, ’Konservering’ og ’Hvad er bæredygtighed’. Som underviser kan man vælge at dykke ned i emnerne enkeltvis, alt efter hvad eleverne har mest behov for at lære, eller gennemgå alle emnerne fra start til slut.

Udover en masse ny viden, gode hygiejnevaner, færdigheder og madlavningskompetencer, får eleverne forhåbentlig også lysten med hjem. Lysten til at være aktive i køkkenet, samt træffe sundere og mere klimabevidste valg. De er køkkenernes fremtidige brugere, så de skal klædes ordentligt på.

https://madkundskabsforum.dk/hygiejne