Blog

Hindbærroulader over skærmen

Kriser kræver ofte kreativ omstilling, ikke mindst i køkkenet, hvor coronanedlukningen såvel som tidligere kriser har tvunget os til at være innovative. Det gælder også for Madkamp.

Publiceret Senest opdateret

Ernæringskommentaren

Ernæringskommentaren er en blogstafet for professionelle, der arbejder med ernæring og sundhed. Den handler om emner, der interesserer dem, der underviser i for eksempel madkundskab, husholdning og sundhed, og som arbejder med forebyggelse og sundhedsfremme i praksis.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Da Danmark i foråret lukkede ned for første gang – og det første chok havde lagt sig – var noget af det første, jeg tænkte på, madkundskabslærerne og deres elever.  

For hvad er madkundskab uden duften af brød i ovnen, lyden af sydende smør på panden og følelsen af råvarer i hænderne – for slet ikke at tale om selve smagen af den mad, eleverne fremstiller? Man kan meget på online mødesteder som Zoom, men jeg har endnu ikke fundet knappen, der tillader at røre, dufte og smage.  

Coronaen ramte tilmed, lige før kulminationen på årets Madkamp, DM i Madkundskab. Derfor måtte vi sammen med professionshøjskolerne pludselig gøre det samme, som vi hvert år beder eleverne om: eksperimentere og innovere.  

Når der er krise, er vi kreative  

At vi er nødt til at være kreative, når der er krise, indeholder historien talrige eksempler på, ikke mindst hvad angår vores madkultur. Tag bare det sønderjyske kaffebord.  

Ligesom vi under coronanedlukningen har spist sammen hver for sig over skærmen, mens Philip Faber har sunget for til fællessang på DR, måtte sønderjyderne, efter landsdelen kom under preussisk herredømme i 1864, også mødes på nye måder, der tillod dem at dyrke deres danske sindelag.  

Fordi de preussiske myndigheder ikke gav spiritusbevilling til de forsamlingshuse, som var rammen for møderne, måtte de nøjes med kaffe. Det satte dog hurtigt husmødrene i gang med mel, sukker og smør, og snart gik der konkurrence i at lave de flotteste kager til forsamlingshusets langborde. Den dag i dag kan man stadig opleve sønderjysk kaffebord, når man befinder sig på de kanter af danmarkskortet.  

Krige og kriser har på den ene eller anden måde altid påvirket vores madkultur. Og det er netop temaet for dette skoleårs Madkamp. Et tema, vi planlagde i anledning af 100-året for genforeningen af Sønderjylland og 75-året for Danmarks befrielse, men som må siges at være et tema lige til tiden. Med coronanedlukningen i foråret var gærhamstring i hvert fald ikke længere bare et levn fra fortidens knappe tider. 

Hemmelig gæsteunderviser 

Hvad coronanedlukningen også betød, var som nævnt en aflysning af den sædvanlige fest af en finale, hvor elever fra skoler i hele landet dyster om at kreere de mest eksperimenterende og velsmagende retter. 

Så hvad gjorde vi så? For ikke at snyde eleverne for en særlig oplevelse sendte vi de ni finalehold et bagekit til en online madkundskabstime med en hemmelig gæsteunderviser: Mette Blomsterberg. Med hele Danmarks kagedronning tronende på skærmen gik de 200 elever således i køkkenet hver for sig og bagte hindbærroulader. 

Selvom Blomsterberg ikke kunne smage rouladerne, gav oplevelsen alligevel eleverne præcis den madglæde og stolthed, som det hele handler om. Og det må corona ikke sætte over styr.