Blog

Er skolemad en død sild ?

Eller er der håb forude for de skoler og forældre, der ønsker skolemad for alle?

Offentliggjort Sidst opdateret

Ernæringskommentaren

Ernæringskommentaren er en blogstafet for professionelle, der arbejder med ernæring og sundhed. Den handler om emner, der interesserer dem, der underviser i for eksempel madkundskab, husholdning og sundhed, og som arbejder med forebyggelse og sundhedsfremme i praksis.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forhåbentligt er 'skolemad for alle børn' ikke en død sild - men det er et emne, som der godt nok har været meget stille omkring i det seneste år. Det har ellers ikke skortet på anbefalinger om indførelse af madordninger i folkeskolen:  I rapporten fra den tidligere regerings Advisory Board for mad,måltider og sundhed i 2018 lyder det helt enkelt: "Derfor bør alle skolebørn tilbydes adgang til gode, velsmagende måltider til en rimelig pris – gerne både morgenmad, frokost og mellemmåltider. Dette kan ske gennem en national eller fondsfinansieret pulje til kommuner og grundskoler, der ønsker at bygge lokale produktionskøkkener og kantiner. Initiativet tages lokalt på den enkelte skole eller kommune. Skolemad kan reducere den sociale ulighed, hvis alle børn får adgang til god mad hver dag. Her kan en tilskudsordning hjælpe de mest trængte familier" (s. 15). 

Ligeledes anbefaler Sundhedsstyrelsen i 2018 etablering af madordninger i skoler for at forebygge sundhedsproblemer blandt børn og unge og at fremme elevernes læringsforudsætninger (s. 20). Den store internationale læseundersøgelse Pirls viste i 2016 endvidere at elever, der ofte er sultne, klarer sig dårligere i  læsning.

Derfor har vi et godt grundlag for at gå i gang med denne vigtige velfærdsopgave, som kræver et godt tværgående samarbejde. Vi kunne starte med en 5-årig pulje og forsøgsordning for de skoler, der har interesse for at etablere sunde madordninger med offentlig opbakning. En model, hvor staten betaler løn til køkkenmedarbejderne, hvor kommunen betaler produktionskøkkener og hvor forældrene betaler mellem  0 og 10kr for et måltid afhængig af indkomst. Koblingen til undervisning i sundhed, madkundskab, natur-fag, sprog ligger lige for - demokratisk involvering af eleverne i madlavningen ligeså. Indkøb af bæredygtige lokale råvarer til skolemaden er ligeledes en oplagt 'win-win'. Sådan et tiltag vil både bidrage til lighed i sundhed og læring - og til bæredygtig og klimavenlig udvikling.

Derfor er der vel ikke nogen tid at spilde ?

Som vores statsminister; Mette Frederiksen, opfordrede til i sin nytårstale:

"Et nyt år. Et nyt årti - lad os bruge det". "Et mere retfærdigt samfund starter med børnene".