Blog
Nydelse, nærvær og mad.
Grundlæggende at være i bevidst nærvær, at være her og nu uden at dømme eller vurdere er grundprincipperne i mindfulness. Et værdifuldt redskab til at skabe og være i ro i en travl og hektisk verden. Et redskab der fremmer nydelse også når vi spiser.
Når jeg holder foredrag, har jeg nogle gange en overraskelse til deltagerne efter pausen. Et lækkert stykke chokolade, får de. Jeg beder dem trække vejret og mærke kroppen, inden de pakker chokoladen langsomt ud. Kigge på den, dufte til den og brække den i mindre stykker. Deltagerne bliver bedt om at placere et lille stykke på tungen og lade det smelte stille og roligt. Hvis det er ok også at lukke øjnene og blive i oplevelsen.
For nogle er det provokerende, at de skal vente med at spise bare et lille stykke til de får besked. De kan ikke. Pakken åbnes og chokoladen spises i en mundfuld. Andre kommer bagefter og fortæller, at de aldrig har smagt chokolade rigtigt. Tænk at chokolade kan smage så meget.
Når vi trækker vejret, mærker kroppen og åbner sanserne, kan mad og måltider blive en helt anden oplevelse. At spise afslappet i rolige omgivelser. At tygge maden grundigt og synke, inden næste mundfuld puttes i munden, kræver både øvelse og tålmodighed. At spise med opmærksomhed, at samle sig om det ene formål at spise og nyde sin mad, er en kunst.
Vi har travlt. Vi spiser på farten. Vi står, går, kører bil, kører i tog, ser TV, er på telefon eller tablet, læser avis, passer vores arbejde samtidig med, at vi spiser. Ind imellem undres vi. Hvem har spist min mad? Hvor lagde jeg min madpakke? Hvad var det egentlig, jeg spiste?
Fordøjelse handler ikke kun om den mad, vi putter i munden, som brændstof for krop og hjerne. Fordøjelse er også omsætning af livets forhold. Hvad sker der, når vi ser voldsomme nyheder om krig og vold, mens vi spiser? Hvad sker der, når vi bliver vidne til voldsomme naturkatastrofer og ulykker, mens vi spiser? Stemning har afgørende betydning for trivsel og for spisning. Skænderier, høje stemmer, skæld ud påvirker. Det hele skal ind sammen med mad og omsættes. En stor udfordring for fordøjelsen.
Hvad sker der i krop, hjerne og fordøjelse, når der er larm og uro omkring måltidet både for børn og voksne? I første omgang kræver det opmærksomhed. At træne enkle mindfulness i forbindelse med måltider er god praksis. Dvs. slukke for alt det, der forstyrrer. Sidde stille, mærke kroppen – gerne tyngde. Trække vejret. Kigge, dufte, lytte, smage – holde opmærksomheden på egen mad. Tale om gode positive emner. At øve sig i nærvær og tilstedeværelse fremmer nydelse.