Blog

Hvad er danskernes prioritet?

Dansk, sundt, pris eller noget helt fjerde – hvad er danskernes prioritet, når de træffer valget om, hvilke varer der skal med hjem fra supermarkedet?

Offentliggjort Sidst opdateret

Ernæringskommentaren

Ernæringskommentaren er en blogstafet for professionelle, der arbejder med ernæring og sundhed. Den handler om emner, der interesserer dem, der underviser i for eksempel madkundskab, husholdning og sundhed, og som arbejder med forebyggelse og sundhedsfremme i praksis.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I sidste uge kunne vi læse i nyhederne, at Netto ville til at sælge flere tyske og polske varer med henblik på at få de billigst mulige varer. Den udmelding blev dog hurtigt trukket tilbage igen efter massiv kritik fra bl.a. Nettos kunder, som langt hen af vejen gav udtryk for, at de ønsker danske fødevarer.

Nettokundernes udmeldinger stemmer overens med Landbrug og Fødevarers forbrugerundersøgelse, hvori det fremgår, at forbrugerne vægter det, at fødevarerne er danske, som noget af det højeste. Men hvad er rent faktisk danskernes prioritet, når de står i supermarkedet?  Tager pengepungen over? Og hvad med sundhed, dyrevelfærd, fødevaresikkerhed, miljøhensyn, danske arbejdspladser osv. osv. – har det ikke også noget at skulle have sagt?

Danske produkter er godt, men prisen er vigtigere

Ifølge Landbrug & Fødevarers forbrugerundersøgelse foretrækker forbrugerne især dansk mælk, kød og grøntsager. Men til trods for præferencen for danske fødevarer er prisen den allervigtigste faktor, når danskerne skal vælge fødevarer i supermarkedet. Og da prisen på de danske produkter ofte er lidt højere, ender det desværre oftere og oftere med, at importerede fødevarer ender i indkøbskurven.

Mad uden medicinrester, pesticider og salmonella

Men der er grund til, at danske fødevarer ofte er lidt dyrere end de udenlandske. I Danmark har vi nogle af de strengeste krav i verden til vores fødevareproduktion. Det giver dyrere produktionsomkostninger, men til gengæld også mere sikker mad – mad uden medicinrester, pesticider og salmonella.

Ser vi på grøntsagerne ligger vi milevidt foran vores konkurrenter i udlandet i forhold til pesticidindholdet. Og som om det ikke var nok, blev der i 2012 fundet importerede grøntsager forurenet med salmonella, campylobacter og E.coli. Men det er ikke kun de danske grøntsager, der har bedre fødevaresikkerhed end de udenlandske. Danske æg er så godt som fri for salmonella takket være en årelang bekæmpelse af heraf hos danske ægproducenter. Endvidere har udenlandske kød vist sig at indeholde langt flere resistente bakterier, hvilket ifølge forskerne bl.a. kan gøre det sværere at behandle blærebetændelse og blodforgiftning i fremtiden.

To kroner ekstra for en dansk agurk

Værdien af sikker mad er svær at vurdere. Men det virker nærmest grotesk, at vi ikke vil betale to kroner ekstra for en dansk agurk, som har været igennem strenge produktionskrav, der skal sikre os, at vi ikke bliver syge af at spise den. Endvidere er den danske agurk med til at sikre danske arbejdspladser, ligesom der bliver brugt mindre transport ved køb af danske varer, hvilket igen giver en mindre klimapåvirkning.

Vi har selv et medansvar og det medansvar viser vi bedst i indkøbssituationen!