Blog

Vurdering af apps og online programmer til at beregne på kosten

Vi drukner i online programmer og apps til at beregne indholdet i vores mad, og programmerne lover guld og grønne skove. "ShapeUp Club vil hjælpe dig med at tage kontrol over din helbredssituation, tabe dig eller tage på i vægt for at opretholde en sund livsstil." Enhver kan i dag selv lege med tallene og finde ud af, om der nu er nok vitaminer i deres kost, og hvor mange kalorier de spiser. Men mange gange er data bagved dog hevet ud af den blå luft. I et udviklingsprojekt på VIA UC evaluerede vi de eksisterende programmer og lavede en bedst i test. Madlogvita vurderer vi bedst i test - tæt fulgt af Madital.

Publiceret Senest opdateret

Ernæringskommentaren

Ernæringskommentaren er en blogstafet for professionelle, der arbejder med ernæring og sundhed. Den handler om emner, der interesserer dem, der underviser i for eksempel madkundskab, husholdning og sundhed, og som arbejder med forebyggelse og sundhedsfremme i praksis.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I evalueringen testede vi programmerne:

Winfood

Windiet

Master Diætist System

Dankost Pro

Dietist XP

samt hjemmesiderne:

Bestrong

Myfoodcontrol

Bodybuilding

Vaegttab.nu

Shape up club

Food4me

Madlogvita

Madital

Fatlow

I Form

Til brug i kostvejledninger

Fokus for evalueringen var brug af programmerne i vejledningssituationer, men meget kan overføres til undervisning. I evalueringen vægter vi højt, at datakilderne er fødevaredatabanken. Og hvorvidt det er angivet, hvor data stammer fra. Programmet dumper, hvis det ikke er muligt at finde ud af, hvor data stammer fra, og de ikke passer overens med fødevaredatabanken. Vi snakkede med nogle diætister om deres erfaringer med at arbejde med kostberegningsprogrammer. Der ud fra valgte vi at vægte højt, at det er muligt og let at tilføje nye produkter i egen database. Brugervenligheden er også vigtig i en travl hverdag for kostvejledere – at det er muligt at sammenligne med anbefalinger, udregne energibehov, opdele dagens kost i måltider, lave en printversion og en uspecificeret kostplan. Og ikke mindst at det er let at finde disse funktioner.

De enkelte programmer

Madlogvita (www.madlogvita.dk) henvender sig til professionelle og er en pendant til madlog (www.madlog.dk), som mere henvender sig til almendanskeren. Datasættet bag madlogvita (og madlog) er fødevaredatabanken og oplysninger fra fødevarevirksomheder. Det er ikke let at gennemskue, præcist hvilke data der stammer hvorfra, og det er et af de store kritikpunkter ved dette program. Muligheden for at tilføje egne produkter er dog let. Og du kan let sammenligne med de korrekte anbefalinger og udregne energibehov. Programmet er meget brugervenligt, lækker layout, og du kan lave et læsevenligt print af dine kostberegninger. Madlogvita koster 3000,- årligt, men du kan få madlog for 25,- for en uge. Programmet findes både online og som app.

Madital koster derimod ingenting. Det er et online program med mulighed for at taste oplysninger fra mobiltelefonen. Datakilderne er fødevaredatabanken og indhentede oplysninger fra fødevarevirksomheder, og her kan du se, hvorfra data stammer.

Så er der de kostberegningsprogrammer, der skal købes separat og installeres på computeren: Windiet, Dankost Pro, Winfood og Master Diætist System. Prisen for disse er et engangsbeløb og varierer fra 3.200 til 10.000 kroner. Programmerne er meget sammenlignelige. De anvender alle fødevaredatabanken, men der er ikke andre data. Udvalget er derfor sparsomt, og det kræver tid at finde sammenlignelige alternativer. I Winfood og Master Diætist System er det ikke muligt at tilføje nye produkter i egen database, og de bliver tunge at arbejde med. Windiet er det bedste af programmerne – det er dog på engelsk, men man kan downloade den danske fødevaredatabank. Windiet scorer bedst, da det er mest brugervenligt - for eksempel er det muligt at lave et læsevenligt print af kostberegningen. Ingen af programmerne er online, og det er kun Dankost Pro, der har en app.

I Form (www.iformkostdagbog.dk) har også udviklet et program, det ender på en 4.plads. Her er der igen lidt problemer med at se, hvorfra data stammer. Programmet er ikke så brugervenligt og let at navigere i som Madital og Madlogvita. Det koster 199,- for seks måneder at kunne bruge programmet.

Udover Madital findes der mange gratis programmer. Vi har fundet i alt otte programmer. Fire af disse dumper evalueringen, da de ikke slet anvender data fra fødevaredatabanken og ikke oplyser noget om dette. Det drejer sig om www.Shapeupclub.com (som findes som app), www.Myfoodcontrol.dk, www.Bestrong.dk og www.bodybuilding.dk. Programmerne scorer i de andre kriterier også generelt lavt.

Nogle gratisprogrammer anvender fødevaredatabanken (et enkelt gør dog ikke, men de oplyser trods alt, at de ikke anvender den (www.fatlow.dk)), det drejer sig om www.vaegttab.nu (findes som app (kalorietæller), Dietist XP og www.food4me.dk. Den sidstnævnte er faktisk en gratisudgave af Dankost Pro, men den opdateres ikke længere. I disse programmer er det ikke muligt at sammenligne med anbefalingerne, og brugervenligheden er generelt ringe.

Hvis du vil have adgang til hele evalueringen, så kontakt Mette K. Iversen (mkfi@viauc.dk) eller mig (marz@viauc.dk).

En tjekliste som du kan anvende til at evaluere fremtidige kostberegningsprogrammer:

Hvilken datakilde til fødevarerne anvendes?

Er det muligt og let at tilføje nye produkter?

Brugervenlighed (navigation i programmet):

  • Er det muligt og let at sammenligning med anbefalinger (NNR og kostrådene)?
  • Er det muligt at estimere energibehov – og er der angivet en reference?
  • Er det muligt at lave måltidsfordeling?
  • Er det muligt at lave en overskuelig og pæn printversion?
  • Er det muligt at lave en overskuelig og pæn uspecificeret kostplan?