Blog

Foto: Fødevarestyrelsen

Tag den nye kostrådscirkel med i køkkenet

Der skal ”syn for sagen” hos både lærere og elever, når de træder ind i madkundskabslokalet. Det er i hvert fald det ønske og håb, vi har i Fødevarestyrelsen med den nye Kostrådscirkel, som til januar kan bestilles som plakat. Den gør det nemlig nemmere for både lærere og elever at forstå og arbejde med kostrådene.

Offentliggjort Sidst opdateret

Ernæringskommentaren

Ernæringskommentaren er en blogstafet for professionelle, der arbejder med ernæring og sundhed. Den handler om emner, der interesserer dem, der underviser i for eksempel madkundskab, husholdning og sundhed, og som arbejder med forebyggelse og sundhedsfremme i praksis.

Da vi i starten af 2021 lancerede De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima, var det med en ambition om at hjælpe danskerne med at spise sundere og som noget nyt mere klimavenligt.

Som fremtidens forbrugere er det vigtigt, at eleverne allerede i grundskolen får præsenteret, hvad det vil sige at spise sundt og klimavenligt. Derfor er madkundskab et vigtigt fag i grundskolen, fordi det blandt andet kan være med til at lægge fundamentet for den sunde og klimavenlige mad, som kostrådene anbefaler.
I madkundskabsundervisningen kan eleverne få viden og kendskab til fx bælgfrugter, så de kan blive en del af elevernes maddannelse. Derfor giver det også god mening, at det er i dette fag, at samtalen om sund og klimavenlig mad starter - en samtale som vi i Fødevarestyrelsen ønsker at bidrage til.

Fra Kostråd til Kostrådscirkel

I De officielle Kostråd sætter vi fokus på, hvad man skal spise mere og mindre af i et håb om, at det vil gøre det nemmere for forbrugerne at spise efter kostrådene. Men vi er også godt klar over, at det med ordlyden at spise mere eller mindre, kan blive lidt abstrakt i sin formulering. For hvor meget mindre skal kød så fylde i forhold til andre madvarer? Og hvor meget mere skal bælgfrugterne fylde i forhold til andre madvarer, når der er tale om en sund og klimavenlig kost? Det kan være svært både som forbruger og som formidler at svare på. Derfor har vi taget udfordringen op og udviklet en ny Kostrådscirkel. Vi vil nemlig gerne gøre kostrådene så konkrete som muligt.

Der hvor samtalen om mad starter

Den nye Kostrådscirkel er en visualisering af kostrådene og viser, hvor meget de forskellige madvarer skal fylde i forhold til hinanden, hvis man vil spise sundt og klimavenligt. For eksempel viser den, hvor meget grøntsager og frugt skal fylde i forhold til kød og nødder. Den viser også et eksempel på, hvor meget kornprodukter fylder i forhold til mejeri, andre fødevaregrupper og meget mere. Måske er der noget, der overrasker?

Faktisk blev jeg selv meget overrasket over, hvor meget fx kornprodukter som brød og pasta fylder i en sund og klimavenlig kost, og det er lige netop det Kostrådscirklen er god til. Derfor har vi også besluttet at gøre det muligt at bestille plakaten, så den kan komme op at hænge på landets skoler. Kostrådscirklens visuelle udtryk gør det forhåbentlig nemmere for eleverne at forholde sig til deres egne madvaner i forhold til det kostrådene anbefaler. Således håber vi, at Kostrådscirklen kan være med til at åbne op for både diskussioner og refleksioner om madvaner og madkultur i dag.

Sammen med den nye Kostrådscirkel har vi i Fødevarestyrelsen udarbejdet et baggrundsmateriale som man som underviser kan benytte sig af i dialogen om kostråd og den kost vi spiser i dag. Ikke fordi der kun er én rigtig måde at sammensætte sin mad på, men fordi at de faglige budskaber gerne skulle klæde madkundskabslærere og andre interesserede fagligt på til at indlede samtalen om sund og klimavenlig kost med deres elever.

Vi håber, at I som madkundskabslærere på landets folkeskoler vil tage Kostrådscirklen til jer og bruge den som et led i undervisningen til at sætte fokus på den sunde og klimavenlige dagsorden.

Rigtig god arbejdslyst!

Fakta

  • Plakaten kan bestilles på Komiteen for Sundhedsoplysning fra d. 02. januar 2023.
  • DTU Fødevareinstituttet har udarbejdet det faglige grundlag for Kostrådscirklen, herunder beregninger af fødevaregruppernes indbyrdes proportioner i cirklen. Udgangspunktet i det faglige grundlag er De officielle Kostråd og den faglige baggrund for kostrådene. Derudover er der blandt andet anvendt data om klimaaftryk af kostmønstre med udgangspunkt i den planterigekost. Du finder DTUs faglige grundlag for Kostrådscirklen her.

  • Fødevarestyrelsens materiale med faglige budskaber til brug for undervisere og sundhedsformidlere er gratis og kan findes her.