Blog

Nyd maden!

Spis varieret. Spis mindre fedt. Pas på med sukkeret. Spis masser af grove grøntsager. Rådene til den sunde kost er mange og til tider uoverskuelige. Ofte glemmer vi det vigtigste råd af dem alle: At vi skal nyde maden.

Publiceret Senest opdateret

Ernæringskommentaren

Ernæringskommentaren er en blogstafet for professionelle, der arbejder med ernæring og sundhed. Den handler om emner, der interesserer dem, der underviser i for eksempel madkundskab, husholdning og sundhed, og som arbejder med forebyggelse og sundhedsfremme i praksis.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

”Tag det nu roligt. Sæt dig ned og spis sammen med os andre.” Sådanne sætninger kom ofte ud af min mors mund, da jeg som barn forsøgte at indtage aftensmaden i lynets hast, så jeg hurtigst muligt kunne komme ud og lege med veninderne. Der er selvfølgelig ikke noget galt i, at jeg gerne ville ud og lege med veninderne. Det gale var, at jeg på grund af mit hastvæk ikke ænsede, hvad og hvor meget jeg puttede i munden. Og det var ærgerligt, for min mor var (og er stadig) en fremragende kok.

I dag kan jeg indimellem stadig tage mig selv i at kaste mad indenbords uden at tænke nærmere over, hvad det er og hvordan det smager. Jeg har travlt, det skal gå stærkt, der er ikke blevet købt ind og jeg er sulten NU! Resultatet bliver til tider et køns- og smagsløst måltid, som udelukkende har til formål at stille sulten. Når jeg tænker over det, ærgrer det mig. For hvor er det da synd og skam at bruge sine dyrbare kalorier på mere eller mindre kønsløst mad, som udelukkende kan give mæthed. Mad er fantastisk - og god mad kan så meget mere end blot at stille sulten.

Rigtig og forkert mad

Da jeg i sin tid læste ernæring og sundhed, lærte jeg, at man skulle se på kosten over en periode for at se, om den levede op til anbefalingerne. Det betød, at der var god plads til variation. Hvis man én dag spiste fed mad og én anden dag fedtfattigt, så udlignede det sig. Sådan er det selvfølgelig stadig den dag i dag. Der er dog desværre også en større og større tendens til at kigge på den enkelte fødevare og kategorisere denne som værende enten ”sund” eller ”usund”. Vi har bl.a. fået en række mærkningsordninger, som overordnet er tænkt som en hjælp til forbrugerne. Men med en kategorisering af den enkelte fødevare, som der sker ved mærkninger, har vi også pludselig fået ”rigtig” og ”forkert” mad.

Mærkerne kan uden tvivl hjælpe den enkelte. Men det kan også frarøve os en række fantastiske smageoplevelser, hvis vi udelukkende fokuserer på at købe/spise fødevarer med et bestemt mærke. Hertil kommer, at langt de fleste mærkninger er frivillige ordninger, hvilket betyder, at man sagtens kan stå ved køledisken og finde fødevarer, som lever op til de fastsatte standarder, men som ikke har det pågældende mærke på sig.

Alverdens mærkninger kan ikke hjælpe os med at spise varieret! Alverdens mærkninger kan ikke sikre os en god madoplevelse!

Lidt men godt

Vi har sikkert alle sammen prøvet at vælge en fedt-, sukker- eller energireduceret fødevare, med det formål at spise sundere. Nogle gange smager fødevaren fint og kan sagtens bruges i stedet for den originale fødevare. Ofte ender det dog med, at vi føler os nødsaget til at kompensere for den manglende/mindre smagsoplevelse, ved at spise mere. Hvis vi er heldige, resulterer det i et samlet energiindtag svarende til den ”originale” fødevare, men der er også en vis risiko for, at vi ender ud i et højere indtag, end hvis vi havde nøjes med lidt af den fedt-, sukker- eller energiholdige fødevare.

Spis langsomt, smag og nyd

Der er ingen fødevare, der i sig selv er usund – det handler alt sammen om mængder. Så pas på med at kategorisere den enkelte fødevare som hhv. sund eller usund, men se i stedet på den samlede kost. Det er svært at nyde maden, hvis man samtidig har dårlig samvittighed over at spise den. Drop derfor den dårlige samvittighed. Spis lidt af det det fede/søde engang imellem – spis det langsomt, smag godt på det og nyd det!