Blog
Fungerer rådgivning og dialog med unge om mad og sundhed på sociale medier?
Husker I artiklerne om unge piger, som deler og inspirerer hinanden til usund og anorektisk adfærd på de sociale billeddelingsmedier? Et af tidens dilemmaer er, at internettet både giver mulighed for negative interaktioner, som når der udveksles digitale billeder og erfaringer om sygelig livstil, men også muligheder for hurtige og positive interaktioner, som kan bestyrke teenagere i, at de er helt normale unge. Til trods for dilemmaet bliver der prøvet kræfter med digitale rådgivning og dialog med unge om mad og sundhed på digitale medier. Men kan det gøres fagligt forsvarligt? Kan vi lave nogle rådgivning- og dialogtilbud som både sikrer en høj faglig kvalitet og som de unge gider bruge?
Det afprøves i år om det er meningsfuldt at tilbyde rådgivning og dialog med unge om mad og sundhed på det sociale medie Cyberhus.dk. De første resultater viser, at det giver mening og at de unge gerne vil tale om mad og sundhed digitalt.
I samarbejde med Center for digital pædagogik er der udviklet en række tilbud om dialog og rådgivning om livstil og sundhed på deres sociale medie www.cyberhus.dk . Center for digital pædagogik har med Cyberhus udviklet en sikker platform med masser af indhold og en god organisering af lønnede og frivillige. Det betyder blandt andet, at det sikres at alle unge forbliver anonyme på hjemmesiden og at der er voksne i baggrunden som følger og medierer at dialogerne og teksterne er forsvarlige. Dette sker fx ved at alle oploadede svar og kommentarer først offentliggøres i åbningstiden.
Unge kan anonymt og gratis benytte alle Cyberhus tilbud. Der er fx tilbud om sundhedsblogs, åbne debatter om KRAM, forskellige brevkasser herunder en om KRAM samt temasider om kost. Der er mulighed for at chatte med en voksen i åbningstiden samt forskellige tilbud om gruppechats. Der er fx en gruppechat om sundhed hver onsdag aften medieret af en sundhedsfaglig medarbejder.
På hjemmesiden kan man læse breve fra de unge og se hvilke svar de har fået. Spørgsmålene er mange og handler fx om krop og vægttab, madkulturer samt mad- og motionsplaner. Erfaringerne fra debatterne er, at langt de fleste unge svarer andre unge fornuftigt og omsorgsfuldt. Et eksempel er dette fra september 2013
Brev fra den 11/09/2013
Hej, jeg er en dreng på 13 Og jeg synes selv jeg er "stor" Jeg er den anden højeste i min klasse og jeg er nok den "Største dreng" i klassen, Jeg er 166 høj og jeg vejer 59kg og jeg ved ikke om jeg skal tabe mig eller om jeg bare ikke skal tænke på det, jeg er også 1 år ældre end dem i min klasse, men jeg føler mig stadig stor, hvad syntes i`?
Svar 1. Jeg er en pige på 21 år jeg er 165 høj og 48 kg, men drenge vejer ofte mere end piger fordi de har større muskler. Tror ikke du skal tænke over det. Kroppen kan jo godt nå at ændre sig meget når du kun er 13. Prøv at se på dine forældre og du vil nogenlunde kunne se hvor stor du vil skive. Jeg tror du er meget normal :-)
Svaret givet fem timer efter at spørgsmålet er stillet.
Svar 2 Jeg er en pige på 12 år der vejer 62 kilo så helt vildt synes jeg ikke du er :)
Svaret givet ca. 24 timer efter spørgsmålet er stillet.
Svar 3. Hejsa, nu ved jeg ikke hvor meget du ved om BMI, men BMI står for body mass index, og kan måle om du er normalvægtig eller undervægtig, eller overvægtig. Jeg har fundet en til børn op til atten år ( http://www.motion-online.dk/sundhed_og_vaegt/vaegt_og_fedtprocent/fedmeg... ), og du ligger på normalvægtig;)
Svaret givet ca. 14 dage efter spørgsmålet er stillet.
Jeg synes det er et godt eksempel på velfungerende ung til ung dialog med udgangspunkt et godt spørgsmål om den unge er ”stor”. Svarene kommer fra andre unge. Svarerne kommer hurtigt, er anerkendende og autentiske og særligt det tredje svar er interessant, da det giver spørgeren er værktøj – en digital BMI beregner og en konstatering af, at spørgeren er normalvægtig.
Det er da effektiv digital dialog og rådgivning mellem unge, og som ikke kunne være gjort meget bedre af andre medarbejdere. Så konklusionen er: Ja, vi kan godt udvikle og tilbyde digital rådgivning og dialog med unge om sundhed, men at det kræver omtanke og et socialt medie som er gearet til at sikre faglighed og kvalitet.
I kan læse mere her:
www.cyberhus.dk
www.cfdp.dk