Blog

Det nye år bringer nye officielle kostråd

Ligesom tidligere bygger budskaberne på evidens for sammenhængen mellem kost og sundhed, men som noget nyt forholder rådene sig også til, hvor meget kosten belaster klimaet.

Publiceret Senest opdateret

Ernæringskommentaren

Ernæringskommentaren er en blogstafet for professionelle, der arbejder med ernæring og sundhed. Den handler om emner, der interesserer dem, der underviser i for eksempel madkundskab, husholdning og sundhed, og som arbejder med forebyggelse og sundhedsfremme i praksis.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi har i mange år – og ikke uden grund – koblet mad og sundhed. Jeg er fx vokset op med kampagnen ”Du bliver hvad du spiser”, som skulle få os børn til at droppe de søde sager og i stedet spise mere rugbrød, havregryn og grønt. På den måde kunne vi undgå at blive et træt stykke kage eller en slap slikkepind.

Budskaberne om mere rugbrød, havregryn og grønt står stadig ved magt – det tør jeg godt afsløre uden dermed at afsløre de nye kostråd, som vi skulle have lanceret i efteråret 2020, og som derfor også skulle have været hovedtemaet for dette indlæg. (…men som med så meget andet i 2020 blev lanceringen sat på stand by på grund af corona).

Bygger på evidens

Også evidensen bag kostrådene står stadig ved magt. I en verden, hvor informationsstrømmen er hurtigere end nogensinde, og influencers står i kø for at skabe det næste hype, er der om noget brug for, at vi tager afsæt i forskningen og sikrer os, at det, vi formidler, bygger på et solidt fagligt grundlag. Det gør de kommende kostråd. Med evidensen i hånden sikrer vi, at vi i Fødevarestyrelsen anbefaler en kostsammensætning, som giver et godt grundlag for at få de nødvendige næringsstoffer og forebygge overvægt og en række livsstilssygdomme.

Nu også med klima

Men – som noget nyt forholder de kommende kostråd sig også til en af tidens helt store temaer, når det handler om den mad, vi spiser. Nu taler vi nemlig ikke længere kun om mad og sundhed. Maden er også blevet en del af klimadagsordenen, så vi gennem vores madvaner både kan gøre noget godt for sundhed og klima. Og det er præcis det, vi skal gøre med de nye kostråd.

Flere målinger peger på, at de unge ser ud til at have en særlig interesse og motivation for at ændre både vaner og verden til gavn for klimaet. Det ser vi i Fødevarestyrelsen også som en potentiel sundhedsmæssig gevinst. Der er nemlig – tør jeg igen godt afsløre uden at afsløre de kommende kostråd – et betydeligt sammenfald mellem det at spise sundt og det at spise klimavenligt.

Nu er det ikke tanken, at dette blogindlæg skal ende ud i endnu en opgave til folkeskolen om at sikre, at eleverne spiser sundt og klimavenligt. Det er en opgave, som mange aktører i fællesskab skal bidrage til.

Men mit håb er, at I i folkeskolen vil bruge De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima som et element i undervisningen af tre gode grunde:

Kostrådene bygger på solid faglig evidens – og bliver derfor ikke overhalet indenom af en ny kostdille. Måske har vi ikke helt så smarte talspersoner for De officielle Kostråd, til gengæld bygger anbefalingerne på langt mere end personlige erfaringer. Det kan fx give anledning til en drøftelse af, hvornår man egentlig har ”viden” om noget, hvornår noget er fake news, og hvem vi skal tro på.

Kostrådene angiver en retning for, hvad vi skal spise mere og mindre af. Det vil helt sikkert give anledning til både diskussioner om madkultur og madvaner i dag – og appellere til at prøve nye måltider af.

Kostrådene guider nu også til klimavenlige madvaner. Det vil sige, at vi skal spise mere fra planteriget. Det giver anledning til at reflektere over egne vaner, udforske nye vaner og viden om mad, fx om hvad bælgfrugter egentlig er? Hvad indeholder de? Hvordan smager de? Hvordan ser de ud, og hvordan kan man tilberede dem? Det lægger op til at undersøge, afprøve og at bruge alle sine sanser. Det er læring, som kan bruges i mange andre sammenhænge - i skolen og i livet.   

Find mere på altomkost.dk

I dag er 14 pct. af de besøgende på Altomkost.dk børn og unge, som besøger vores side for at få viden om sunde madvaner og ofte i forbindelse med skolearbejde. Fra den 11. januar 2021 vil de også kunne finde De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima på www.altomkost.dk.

Jeg håber, I vil hjælpe med at guide dem i den retning, næste gang I har mad, sundhed og/eller klima på skemaet.

Rigtig god fornøjelse.

P.S. Til foråret 2021 forventer vi også at lancere vores ”Rammer for det gode måltid i skolen”. Det er en guide, som I kan bruge til at skabe gode rammer for måltiderne på jeres skole – for som vi alle ved, er måltiderne meget mere end bare den mad, der er på tallerknen.