Blog

Tid til en folkeskole med køkken, køkkenleder og spisesal

– behøver det være så svært ?

Publiceret Senest opdateret

Ernæringskommentaren

Ernæringskommentaren er en blogstafet for professionelle, der arbejder med ernæring og sundhed. Den handler om emner, der interesserer dem, der underviser i for eksempel madkundskab, husholdning og sundhed, og som arbejder med forebyggelse og sundhedsfremme i praksis.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det lyder jo enkelt og rimeligt ? At forældre her ved skolestart kan forvente at folkeskolen er indrettet med køkken og spisesal, som en del af rammen for børns læring. Et aktivt, hyggeligt og lærerigt sted på skolen, hvor køkkenlederen sørger for at der bliver lavet sund mad til fælles måltider - i samarbejde med elever og pædagogisk personale. Mange forældre har været godt tilfreds med den sunde madordning i børnehaven og overgangen til ’madpakke ordning' ved barnets start i skolen er en udfordring for mange familier og børn.

I Sverige og Finland er der køkken, køkkenleder og spisesal i grundskolen. Skolemad er finansieret via skattesystemet og indgår i den fælles velfærd til familierne. Det er et bidrag til at reducere ulighed i sundhed og læring via en tidlig indsats.  Men behøver det at være så svært at etablere en tilsvarende sundhedsfremmende ramme i Danmark?  Vi ved at offentlig skolemad koster penge, men vi ved også, at der er penge til de fælles goder, som vi beslutter os for at investere i.

Lokal tilberedning af sund skolemad kan styrke trivsel og læring – også for elever fra udsatte familier. Det vil være en håndsrækning til lærernes arbejde med undervisning og trivsel. Det er en mulighed for nye, lokale arbejdspladser til køkkenprofessionelle. Der vil tillige være miljø- og klimavenlige gevinster ved at lave mad af lokale, økologiske råvarer.

MEN... skolerne har brug for politisk opbakning og økonomisk støtte til at etablere denne ramme. Det kan ske via et tæt samarbejde mellem stat, region og kommuner: Regeringen kunne starte med at oprette en pulje til anlæg af køkken og spisesal på folkeskoler og ansættelse af køkkenledere. Det kunne være et element i en 5-årig forsøgsordning for de skoler og forældre, der har interesse i at være med i dette tiltag. De skoler og kommuner, der er igang vil sikkert gerne dele deres viden og erfaringer #lomaskole.dk 

Så behøver det jo ikke være så svært :)

FOTO: Elever fra udskoling på Nymarkskolen i Svendborg deltager i tilberedning af mad til fælles måltider, som led i undervisningen. Fotograf: Mengel