Blog
Åben skole, den billigere version, der kobles til den enkelte skole
Argumenterne som ”læring i praksis” og ”oplevelser ud af skolen” rammesætter åben skole, og konceptet er blevet indskrevet i folkeskoleloven.
Det er dog op til den enkelte skole, i hvilket omfang dette sker, og i nogle tilfælde den enkelte lærer. Det kræver ikke de store udflugtsbudgetter at lave åben skole. Ofte kan lærerens kreativitet sætte mange ideer i spil og netværk med lokalsamfundet kan bære frugt i form af mange forskellige undervisningsforløb. Lokalsamfundet er den oplagte medspiller – og hvis vi snakker sundhedsfremme, så er det netop aktiviteter, hvor flere partnere er involveret, der er mest effektive.
I forbindelse med madkundskab listes her nogle eksempler ud fra en brainstorm med lærerstuderende:
- McDonalds til en snak om sundhed, markedsføring eller andet
- Gårdbesøg der bookes gratis gennem Landbrug og Fødevarer
- Danish Crown har en gratis besøgstjeneste
- Ved de danske kyster kan man gratis samle tang
- Vild mad er en app, hvor du i skoven finder ramsløg, skovsyre, skvalderkål, bøgeblade…
- I nogle fiskebutikker eller fiskebiler kan eleverne lære om fisk og få demonstreret en filetering eller eleverne kan gøre det selv
- Mange større byer har kiosker eller større markeder med etniske fødevarer, f.eks. Bazar Vest i Århus eller Street Food haller
- Den lokale bager kan vise deres bageri frem og fortælle om brødproduktion
- I kan i samarbejde med det lokale supermarked f.eks: Høre om deres overvejelser for placering af fødevarerne (de billigste er placeret nederst), undersøge deres forhold til økologi, tilbud, sundhed eller andet. Måske kan I tilrettelægge det så supermarkedet har tilbud på fisk ugen efter I har arbejdet med fisk i madkundskab.
Men det kommer helt an på hvilke aktører, der er i lokalsamfundet, og hvem der gerne vil spille med.
Åben skole handler om at forbinde den daglige skoleundervisning med oplevelser ude af huset og derigennem fremme læring.