Blog

Vi tror, vi spiser sundere og grønnere, end vi gør

Danskerne ved godt, at frugt og grønt er sundt, men det ser ud til, at de i høj grad overvurderer deres indtag, hvilket kan have betydning for motivationen for at spise mere. For hvis man mener, at man spiser nok frugt og grønt, så er der jo umiddelbart ikke nogen grund til at spise mere.

Publiceret Senest opdateret

Ernæringskommentaren

Ernæringskommentaren er en blogstafet for professionelle, der arbejder med ernæring og sundhed. Den handler om emner, der interesserer dem, der underviser i for eksempel madkundskab, husholdning og sundhed, og som arbejder med forebyggelse og sundhedsfremme i praksis.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Selv om danskerne i dag spiser cirka 100 gram frugt og grønt mere om dagen end for 10 år siden, lever kun 16 % af de 11-75 årige op til anbefalingen om at spise 600 gram frugt og grønt om dagen. Det er særligt indtaget af frugt, der er skruet op gennem årene, mens grøntsagerne tilsyneladende fortsat skal hjælpes op på danskernes tallerken.

Besværlige grøntsager

En forklaring på det fortsat lave indtag af grøntsager er formentlig, at særligt grøntsagerne ofte beskyldes for at være besværlige, idet de kræver en vis tilberedningstid, mens frugten kan spises direkte. Derfor prioriterer nogle måske grønsagerne fra, når aftensmaden skal laves. Der findes dog løsninger på at minimere tilberedningstiden, idet grønterhvervet i større og større grad er begyndt at producere convenience produkter, hvor det grønne er skyllet, pillet, renset, snittet og/eller revet. Disse produkter er dermed glimrende alternativer til de dage, hvor det skal gå lidt stærkt.

Fejlagtig vurdering

Ud over at grøntsagerne af nogle betragtes som værende besværlige, så ser det – ifølge en ny undersøgelse, som DTU har lavet for Landbrug & Fødevarer – ud til, at mange danskere fejlagtigt vurderer, at de spiser nok, hvorfor motivationen til at spise mere, ikke er til stede. Undersøgelsen beskriver, at 68 % af danskerne mener, de spiser nok frugt, mens 81 % mener, at de spiser nok grøntsager. Til sammenligning har kun 34 % af danskerne et frugtindtag på mindst 300 gram per 10 MJ/dag, mens kun 12 % spiser mindst 300 gram grøntsager per 10 MJ/dag.

Mængdeforvirring

Men hvorfor er det så, at danskerne mener, at de spiser nok? Det kan der selvfølgelig være flere årsager til. Måske kender de ikke frugt- og grøntanbefalingen, eller måske overvurderes mængden af det, der spises. Langt de fleste danskere har hørt om 6 om dagen, men hvad det helt præcis betyder, er det formentlig ikke alle der ved. En gængs – og meget forståelig – fejl er, at der tænkes 6 stykker frugt og grønt frem for 600 gram, som anbefalingen netop lyder på. Men da det er de færreste gulerødder, tomater osv. der vejer 100 gram, skal der flere stykker til, for at nå den anbefalede mængde. Ligeledes er det ikke alle, der er klar over, at anbefalingen er delt op i et anbefalet cirka indtag på 300 gram frugt samt et anbefalet minimumsindtag på 300 gram grønsager.

Fakta om 6 om dagen

6 om dagen er et af de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen. Voksne og børn over 10 år anbefales at spise 600 gram frugt og grønt, mens børn fra 4-10 år bør spise 300-500 gram frugt og grønt afhængig af alderen. Mindst halvdelen skal være grønsager, gerne de grove typer som kål, rodfrugter og bønner.
6 om dagen startede som et udviklingsprojekt i 1999. Den egentlige kampagne startede i 2001 som et samarbejde mellem myndigheder, herunder Sundhedsstyrelsen, sundhedsorganisationer og frugt- og grønterhvervet. Efter 12 år under myndighedernes vinger er 6 om dagen gået ind i en ny fase, hvor erhvervet fra 1. januar 2012 har overtaget.