Folkeskolens religionsrådgiver

Blog

Kyndelmisse slår sin knude

Der står kyndelmisse på kalenderen. Men hvad er det egentligt? Og kan man bruge det i undervisningen?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kyndelmisse kommer af Candelaum Missa, som betyder lys og messe. Dagen markerer, at vi er halvvejs i vinterhalvåret. Dagen kaldes også Mariæ renselsesdag. Oprindelsen til den betegnelse finder vi i Lukas evangeliet kap 2, 22-40. Ifølge Moseloven skulle en kvinde, der havde født en dreng, gå igennem en renselsesperiode på 40 dage. Herefter kunne hun tage barnet med i templet og bære ham frem for Herren. Ifølge bibelen kalder den gamle Simeon, der havde Helligånden over sig, Jesus for en åbenbaring for hedninge. Derfor fejres dagen med lys. 

40 dage er i øvrigt et tal, der går igen i kristendommen. Ex går der 40 dage mellem faste og påske, og mellem påske og Kristi himmelfarts dag. 

Den katolske kirke

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

I den katolske kirke fik det den betydning, at man til Kyndelmisse ved en lysprocession, indviede alle de lys, der skulle bruges i kirken resten af året. Ritualet aflyste en hedensk skik i Rom, hvor man jagede det onde og smitte væk fra byen ved at gå rundt i gaderne med tændte fakler. 

Folkekirken

I kirken i Danmark vinder kyndelmissegudstjenerste frem i disse år. En gudstjeneste med lys og spisning. I nogle kirker er det blevet en tradition at døbe de unge mennesker, der skal konfirmeres til foråret på denne dag. 

Det er også i dag at flere pilgrimsforeninger arrangerer en vandring. Den symboliserer, at man går mod lysere tider. 

Folkelige traditioner

Kyndelmisse fik med tiden også et folkeligt islæt. Det var dagen, hvor bonden gjorde sit forråd op, og hvor man holdt kjørmesgilder. Der skulle god mad på bordet, og kunne bonden finde et æble i sit forråd, varslede det godt helbred 

Det var også en dag, hvor man tog vejrvarsler. Hvis det blæser så voldsomt, at 18 kællinger ikke kan holde den 19., er der snart lunere dage i vente. 

Som så mange andre helligdage blev Kyndelmisse luget ud i Struenses store reform i 1770. 

Når man søger på Kyndelmisse står der flere steder, at mange har traditioner for at spise pandekager i dag. Det er formentlig en afledning af de gamle gilder, hvor man skulle have noget lækkert.  

En fagdag

Kyndelmisse egner sig til en fagdag i 5. eller 6. En dag med vandring, undervisning i ritualer, historiske traditioner, kyndelmisse i sange og til slut pandekagebagning i skolekøkkenet. 

Læs mere på Folkekirken.dk og kristendom.dk