Blog

Nej det er ikke fagforeningernes skyld

Alt for få søger ind på de såkaldte velfærdsuddannelser. Politikerne har flere forklaringer herpå. En af dem er, det er fagforeningernes skyld.

Publiceret Senest opdateret

Ansøgerantallet til lærer-, pædagog-, sygeplejerske- og socialrådgiveruddannelsen er katastrofalt lavt i år.

På tv-2 nyhederne kunne man den 28/8 læse, at vi i 2030 vil mangle i alt 35.000 medarbejdere i ovenstående fag og at optaget i år er 14% mindre end i 2019. Det kommer oveni en i forvejen massiv mangel på faguddannet personale i professionerne.

Hvad skyldes manglen på ansøgere? Ja i følge Ulla Tørnes, som udtaler sig i samme artikel, skyldes det blandt andet de faglige organisationer, som har "talt de her jobs ned i kulkælderen" .

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

Hun er ikke den eneste, der har udtalt noget i den retning, men det er for nærværende den kilde, jeg kunne genfinde.

Jeg tolker udtalelsen som, at det er fagforeningernes skyld, at unge ikke vil uddanne sig til lærer, pædagog, sygeplejeske og socialrådgiver. Og helt ærligt - jeg får lyst til at spørge: "Hvad i alverden bilder du dig ind?"

Det er og bliver fagforeningernes opgave at varetage medarbejdernes interesser. Naturligvis er de nødt til at råbe op, når arbejdsvilkårene bliver så pressede, at medarbejderne ikke længere kan være i dem. I alle fire erhverv er der efterhånden skåret så meget ind til benet, at det er svært at løfte kerneopgaven. Medarbejdere går ned med stress i hobetal og forlader jobbet. Det er ikke fagforeningens skyld. Det er de politikere, der bestemmer, hvor mange penge, man vil bruge på skoler, institutioner og hospitaler.

Ydermere har pædagoger og sygeplejersker et lønefterslæb, som de naturligvis vil have forbedret. Det er ikke fagforeningernes skyld. Det er de politikere, der giver den lønramme, der kan forhandles om.

Det lave optag skyldes formentlig ikke uddannelserne, men de arbejdsvilkår, man kommer ud til, når uddannelsen er færdig. Hvem har lyst til at være lærer, hvis man ikke kan nå at forberede sin undervisning? Hvem vil være pædagog, hvis man ikke kan nå at drage omsorg for barnet eller mennesket med handicap? Hvem vil være socialrådgiver, hvis man ikke kan nå at sagsbehandle ordentligt?

Der mangler medarbejdere i stort set alle fag. Hvis man ønsker at få flere til at søge ind på professionshøjskolerne, skal man se på de vilkår, man tilbyder de færdiguddannede. Er de gode nok, skal de unge nok tage uddannelserne.

https://nyheder.tv2.dk/politik/2022-07-28-faerre-vil-vaere-paedagog-og-sygeplejerske-det-er-en-bombe-under-vores?sf259308677=1&fbclid=IwAR1Y_fGtzrnLDdZCavYpjejNVYKg06ofrmF-XQCZut181lbwGOI7nBQZ8dw