Privatfoto

Livsværdier, leveregler og store ord på en mandag

Nogle gange er det en tilfældighed, der former en time i et klasselokale i det mørke Jylland.

Publiceret Senest opdateret

Ej Janne! Har du fået en ny tus? Varmen var på i klasselokalet, så jeg havde trukket op i ærmerne. Bevægelsen havde fanget en af drengenes øjne, og nu hang alle blikke på min underarm. "Hvad står der?" "Kys det nu", svarede jeg. Hans øjne udtrykte forvirring. "Hvorfor det?"

I et splitsekund overvejede jeg at slynge min standardkommentar, når eleverne er på vej ind på noget, vi ikke skal. Men jeg nåede heldigvis at besinde mig.

 Valgsprog og leveregel

"Det er mit valgsprog - min leveregel". Det skulle naturligvis uddybes. Jeg fortalte, at det kommer fra den fantastiske Tv-2 sang "Kys det nu (det satans liv)", og at næste linje er "Grib det, fang det, før det er forbi". En sangtekst, der i øvrigt kommer til at indgå i det næstsidste forløb om det gode liv.

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er at dele sine refleksioner om faget, deltage i debatten på det faglige netværk og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

Jeg fortsatte med at fortælle, at for mig er det blevet ord, jeg tyr til, når livet viser sig fra den barske side. En måde at huske mig selv på, at selv om livet til tider er så fyldt med lidelse, at man har svært ved at se meningen med det, eller hvis hverdagen føles som en lang ørkenvandring med indkøb, pligter (og med et stort grin og blink med øjet) og undervisning i 9., ja så har man kun et liv, og man skal få det bedste ud af det. For lige pludselig er det slut.

"Det er også noget, jeg skriver i alle telegrammer til konfirmander og studenter. "Husk at kysse livet" eller bare Kys det nu! fortsatte jeg.

Hvad med jer? Har I et mantra eller motto, I lever efter?

Det var der ikke så mange, der havde. Men vi fik en rigtig god snak om livet og livsværdier. Om lidelse og det gode liv. Det var ikke det, der var planlagt, men det var en af de bedste timer længe. 

Nogle gange skal man gribe chancen, når den byder sig og turde sætte sig selv i spil. Det kan give en af de samtaler, faget dybest set er sat i verden for at give os ord og redskaber til at tage.

KYS DET NU