Guder med saft, kraft og charme

Den græske mytologi er fascinerende. Percy Jackson skaber læselyst. Her får du et bud på at arbejde med romanen i religion, dansk og engelsk 

Offentliggjort Sidst opdateret

Der er altså noget swung over guderne i mytologierne. Antropomorfe guder, som er uperfekte, selvhøjtidelige og samtidig helt fantastiske.

Vi har en naturlig tradition for at arbejde med den nordiske mytologi i indskolingen eller starten af mellemtrinnet. Eleverne suger til sig, og når jeg spørger dem i 9. kan de oftest huske langt mere om Freja, Thor og Odin end de kan huske, hvad de lærte i 8. om Jahve eller Muhammed. Det er et emne, eleverne er interesseret i, og vi bør spørge om selv, om vi skal bruge mere tid på mytologi? Det er svært at få tid til at fordybe sig. Men med hjælp fra enten dansk eller engelsk, kan det lade sig gøre,

Percy Jackson

Rick Riordan har skrevet en lang række fantastiske bøger om hhv den græske, romerske, egyptiske og nordiske mytologi. Den første serie på seks bøger handler om den græske.

Drengen Percy, som er et resultat af Posidons affære med et menneske, opdager, han er halvgud og kommer til halvblodslejren. Her finder han ud af, han er mistænkt for at have stjålet Zeuz´ lyn. For at rense sig selv må han ud på en farefuld rejse. På denne rejse bliver vi præsenteret for en lang række guder, og vi hører om deres egenskaber og familieforhold.

Romanen passer perfekt til 5. eller 6. klasse. Der er masser af danskfaglige miljø- og personskildringer at tage fat på. Percy har ADHD og er ordblind som de fleste halvguder. Det kombineret med, han er helten, kan måske give anledning til en anden spejling end den, nogle elever med disse udfordringer, ofte møder. Samtidig kan man samle stof til en foldebog om Olympen og de græske guder i religion. Hvis klassen tidligere har arbejdet med nordisk mytologi, kan de samlet lave en sammenligning af guderne.

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er at dele sine refleksioner om faget, deltage i debatten på det faglige netværk og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

Engelsk

Alternativt kan man tale med engelsklæreren i 8. klasse. Romanen findes på engelsk (også på Nota) og den er også filmatiseret på engelsk. På cfu findes der forslag til arbejdet med romanen på engelsk. Når eleverne har arbejdet med romanen/filmen, kan vi i religion læse De græske guder på Religion.dk.

Herefter kan vi lave en sammenligning med den nordiske mytologi. Hvordan er gudernes verden opbygget? Hvordan er verdenen skabt? Hvordan er forholdet mellem guder og mennesker? Slutteligt kan vi sammenligne med de moneteistiske religioner. Hvilke ligheder og forskelle er der i gudsbilledet, skabelsen og myterne? Og kan vi uddrage noget af det?

Romanen er fantastisk - også for voksne. Den er humoristisk og inddrager historiske personer. Bl.a. er Hitler søn af Hades og Amelia Earhart er datter af... nej, det må du selv læse dig til.

Som et lille kuriosum skal nævnes, min voksne søn, som har læst alle bøgerne, ofte har sagt, at Rick Riordans bøger gav ham et kæmpe forspring, da han skulle have oldtidskundskab i 3.g. "Jeg kunne en fjerdedel af pensum på forhånd".

Slutteligt skal siges, at jeg sjældent har mødt en roman, der vækker børns læselyst, som denne gør - bortset fra Harry Potter. Men ham tager vi noget om i et andet indlæg