Eksistentialisme, dødssynder og efterårshygge

Der er rigtig mange seriøse tekster om eksistentialisme, ondskab og kærlighed. Men nogle gange kan det være skønt at tage en let fortælling, der har det hele med.

Offentliggjort

Der er bøger, og så er der bøger. Altså de bøger, man vender tilbage til gang på gang. Bøger, der kan noget helt særligt i form at deres sprog, tematikker eller i bund og grund den gode historie. Det er bøger, som forholder sig til det eksistentielle, det gode og det onde og ikke mindst til kærligheden.

Som religionslærer og bibliotekar læser jeg mangt og meget. Klassikere af de store danske forfattere, religiøse skrifter, filosofisk litteratur og selvfølgelig masser af tidens populære bøger. Men der er en serie, jeg altid vender tilbage til. Nogle vil nok kalde det en guilty pleasure - men jeg står ved det. Hvert andet/tredje år genlæser jeg hele Harry Potter serien.

Børnebog?

For mig at se kan bogen læses på flere niveauer. Først og fremmest på måden, som i nogleogtyve år har begejstret børn og barnlige sjæle. Magien, kostskolen, kampen mellem det gode og det onde og den fantastiske fortælling. Den måde læste jeg serien på første gang. Måske fordi der gik år imellem næste bind udkom.

Eksistentialisme

Første gang jeg læste serien i et træk blev det åbenlyst, at den handler om meget mere. Det eksistentielle valg, barmhjertighed og kærlighed gennemsyrer hele fortællingen. Harry Potter træffer adskillige valg om, hvem han vil være i løbet af alle bøgerne. Det første og tydeligste valg ser vi, da han får fordelingshatten på og inderligt beder om ikke at komme på Slytherin kollegiet. Dette valg får afgørende betydning for hele fortællingen. Her vælger han mellem det gode og kimen af det onde, han har i sig. Han vælger hvem, han vil forsøge at være.

Barmhjertighed

Barmhjertighed og tilgivelse er også et nøgleord hos Potter, som adskillige gange skåner sine fjender - handlinger og valg som får afgørende betydning i kampen mod den onde Voldemort.

Kærlighed

At Harry overhovedet eksisterer skyldes, hans forældre hver især, af kærlighed til ham, ofrer sig for, han kan leve. Især fremhæves det flere gange, at moren Lilly dør for hans skyld. En kærlighedshandling, der frelser ham og beskytter ham mod det onde.

Dødssynder og dyder

Man kan også læse de syv dødssynder og de modsvarende dyder ind.

Prøv selv, næste gang du læser bøgerne, at se hvilke personer og hvilke kollegier, der har nogle af disse træk: Hovmod, gerrighed, utugt, misundelse, frådseri, vrede og dovenskab og se så bagefter, hvor du finder dyderne: visdom, retfærdighed, udholdenhed (mod) selvbeherskelse, tro, håb og kærlighed.

Har man en klasse, der har læst Harry Potter som fælleslitteratur, kan det være oplagt at bruge uddrag af bogen til at eksemplificere nogle af de ovenstående begreber.

Har du endnu ikke læst serien, får du den varmeste anbefaling fra mig af. Gå på jagt efter det eksistentielle og de intertekstuelle (religiøse) referencer. Sæt dig godt til rette og nyd en god historie.

God læselyst og rigtig god efterårsferie.

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er at dele sine refleksioner om faget, deltage i debatten på det faglige netværk og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk