Blog

Hvordan holder man sig fagligt opdateret uden efteruddannelse?

Efteruddannelse hænger ikke på træerne. Man er nødt til selv at opsøge de muligheder, der er, for at holde sig opdateret på sit fag.

Publiceret Senest opdateret

I næste uge skal jeg på et to dags fagligt opdateringskursus gennem DLF. Det hører til sjældenhederne! For det første gør skolernes økonomi det vanskeligt at opfylde alle de kursusønsker, der er. For det andet er der ikke så mange kurser i religion.

Hvad gør man så, når man gerne vil videreudvikle sin praksis, sine forløb og sin baggrundsviden?

Kursus

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

Er man heldig at kunne få bevilget et dagskursus, er der primært tre steder at se hen. CFUerne har nogle gange kurser i prøven eller i årsplanlægning. Religionslærerforeningen afholder Religionernes dag en gang om året, hvor dagen har et tema indenfor faget. Folkekirkens skoletjeneste har også kurser en gang imellem. Her kan temaerne være alt fra filosofi, prøver eller årsplan til kurser i konkrete undervisningsmaterialer fra tjenesten.

Er skolens økonomi ikke til kursusudgift og vikardækning, må man kigge andre steder hen.

Læseplan og vejledning

Det første sted på den faglige opdateringsrejse er at læse læseplanen og vejledningen. Den blev genskrevet i 2019 og den udfolder kompetencemålene og giver mange ideer til, hvad man skal medtage i undervisningen.

Bøgerne

En mulighed kan være at læse de seneste udgivelser om didaktik og tilgange i faget. Her kan man nævne "Religionsdidaktik" (2016), Religionlærerens håndbog II (2017) eller Religionsdidaktik i praksis (2020). 

Samarbejde

En anden måde at udvikle sin praksis på er at invitere til samarbejde med professionshøjskolen. Indled et samarbejde med underviseren og slip nogle lærerstuderende løs. Vær nysgerrig på den faglige tilgang og gå i dialog med underviseren. 

 Faglig forening

Orienter dig i medlemsbladet, hvor der er artikler, undervisningsforløb mm, der giver forskellige indspark til din praksis. 

 CFU

Gør det til vane at orienterer dig om nye materialer på CFU. De kan vise dig noget om, hvor faget bevæger sig hen. Fagets konsulent vil også kunne guide dig i retning af, hvor det vil være spændende at orientere sig.

Hvordan holder du dig fagligt opdateret? Skriv gerne stort og småt i kommentarerne til gavn for os alle