Folkeskolens religionsrådgiver

Blog

Ortodoks kristendom

Vi skal arbejde med kristendom i dens forskellige former. Den luthersk-evangeliske og katolicismen har de fleste en rimelig viden om. Men hvordan er det med den ortodokse?

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I læseplanen fra 2019 står at: 

…....eleverne skal kunne forholde sig til kristendom i et historisk perspektiv fra dens tidlige grundlæggelse, til hvordan kristendom bliver forstået og praktiseret i Danmark og i verden, herunder forskellige kristendomstraditioner såsom den lutherske, den katolske og den ortodokse. 

Alt det første har jeg nogenlunde styr på. Men hvordan er det nu lige, det er med den ortodokse kristendom? Hvor finder jeg viden til mig selv, og hvor er der noget undervisningsmateriale? Er det overhovedet noget, der skal fylde? 

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

Udbredelse i Danmark 

I Kristeligt Dagblad kan man d. 20/9 læse, at der er over 100.000 ortodokse kristne i Danmark. Det estimeres, at 1,8 % af befolkningen er ortodokse kristne. Den største gruppe tilhører den rumænske ortodokse kirke. En del af dem er bosat i Vestjylland, hvor de forretter gudstjeneste i nedlagte menighedshuse.  

Lærerens forberedelse 

På Aarhus Universitet, Center for samtidsreligion, skriver Annika Hvithamar om de ortodokse kirker i Danmark. Her kan du som lærer få noget baggrundsviden. 

https://samtidsreligion.au.dk/religion-i-danmark/2013/ah/ 

På kristendom.dk ligger en samling af artikler, der redegør for den historiske splittelse af den kristne kirke samt alskens viden om liturgi, højtider, gudstjenester mm. Nogle af artiklerne er også velegnede til eleverne. 

https://www.kristendom.dk/ortodoks

Der findes også en hjemmeside der hedder ortodoks.dk. Her kan man læse om kirken set indefra. Vær opmærksom på, at der ikke kun er én ortodoks kirke, men flere. Denne hjemmeside er Bulgariens patriarkat. 

Materiale til eleverne 

Jeg har ikke kunnet finde ret meget materiale egnet til eleverne. Men lidt er der da. Under Samme Himmel 9 (gammel udgave) indeholder nogle få sider, hvor kirken, gudstjenesten og ikoner er beskrevet. 

I liv og Religion 7/8 er der ganske lidt om brudene i kristendommen historisk 

På religion.dk finder man en kort artikel med de vigtigste punkter 

https://www.religion.dk/kristendom/ortodoks-kristendom 

De sidste tre kan tilsammen bruges til en enkelt lektions undervisning i forbindelse med kristendommens historie og retningernes udvikling. 

Kender du nogle gode materialer? Skriv gerne i kommentaren, så vi kan hjælpe hinanden.