Hvordan dufter det evige liv?

Moesgaard Museum har med særudstillingen "Egypten - Besat af livet" skabt et oplevelsesunivers, der kalder på en udflugt for mellemtrinnet.

Publiceret Senest opdateret

Det gamle Egypten. Sig ordene og billederne flagrer straks på din indre skærm. Pyramider, mumier og gravkamre. Men hvad med dødebøger, møbler, amuletter og dufte? Og rejsen mellem liv, underverden og et efterliv, hvor du skal hjælpe guderne?

Særudstillingen, der løber til den 18. august, er en forrygende formidling af, hvordan de gamle egyptere forholdte sig til livet efter døden. Man er med hele vejen fra døden til efterlivet. Udstillingen er flere steder interaktiv. Man kommer gennem balsameringsværkstedet, hvor forskere blandt andet har genskabt duften af de balsameringsvæsker, der blev brugt til de afdøde. En overraskende behagelig duft af vanilje og kardemomme. Man kan finde amuletter på den svøbte mumie og finde ud af, hvad de skulle beskytte imod. 

Mumier 

De døde blev gjort til mumier, så de kunne transformeres til efterlivets gud Osiris.  Mumien virker som bro mellem liv og død, idet den er en person, en guddom og en genstand. Derfor blev de lagt i et skaktgravkammer, så de kunne bevæge sig mellem denne verden og underverdenen.

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er at dele sine refleksioner om faget, deltage i debatten på det faglige netværk og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

Dødebogen, en lang papyrusrulle, binder udstillingen sammen. Her står alt, hvad den afdøde skal vide og gøre på sin rejse gennem underverdenen. En rejse man følger virtuelt på en animeret døderulle og med en spændende forklaring i ørene. Animationen tager knap fem minutter og sætter på glimrende vis billeder og lyd på det, udstillingen viser. 

 Gravkammeret

Sidenhen går man på opdagelse i gravkammeret og ser fantastiske modeller af, hvad de gamle egyptere fik med i graven. Overalt bliver man bombarderet af de farver, gravkamrene var udsmykket med, og der er rige, detaljerede forklaringer til det meste. 

Det, der adskiller denne udstilling fra så mange andre, er, at den fokuserer på det levende liv. Der fortælles hele vejen igennem om forbindelsen mellem liv, død og efterliv og om hvor vigtigt, det var, at de levende holdt liv i de døde ved at servere mad, skrive breve til dem og sige deres navn ofte.

Udstillingen kan være et fedt element at inddrage i et forløb om sammenhængen mellem liv og død eller i et forløb om de egyptiske guder, da der er masser at se på, røre ved og lytte til. Så skal du på lejrskole til Aarhus eller har du mulighed for en ekskursion, vil jeg anbefale udstillingen til mellemtrinnet - gerne med en omviser.

Har du ikke muligheden så tag turen selv. Du vil ikke blive skuffet.