Folkeskolens religionsrådgiver
Blog
Lav en bento
Billeder kan noget andet end tekst. En bento kan hjælpe elever med at formidle deres viden
Vi kender bogbentoen fra skolebiblioteket, hvor der hænger billeder af en bog liggende i midten omgivet af betydningsbærende genstande fra handlingen. Således kan Harry Potter nr 4 have en pokal, en drage, en kost, et Gryffindor halstørklæde og en labyrint omkring sig. Billedet kan være suppleret med qr koder, hvor eleven har indtalt noget om genstanden eller bogen.
En bento
En bento en visuel fortolkning eller beskrivelse ved hjælp af genstande. Genstandene træder i stedet for ord. Man kan gøre udtrykket mere kreativt ved hjælp af lyssætning, fotovinkling osv.
I kulturfagsundervisningen kan bentoen bruges som kulturteknik – et middel til formidling og erkendelse.
Er emnet overgangsritualer kan der ex være et billede af et spædbarn i midten. Udenom kan der være et billede af en døbefond, en fortællebog, en salmebog, en skalpel, en hårtot mm. Ud fra disse genstande kan eleven i fremlæggelsen fortælle om ritualerne i jødedom, kristendom og islam og hvad barnet får del gennem ritualet.
Har man haft om Jesus, kan bentoen være fyldt med de mangle roller, Jesus har. Det kan være den bibelske Jesus med et stetoskop, der symboliserer helbreder, en legofigur, der symboliserer menneskesøn, en tryllestav, der symboliserer mirakler osv.
Arbejder man med kunstens og litteraturens brug af religion, kan man sætter billeder af de symboler, som bruges på bentoen. Ex træ, æble, kors, vand mm
Bentoerne kan fungere som produkter til fremlæggelser eller til prøven. De kan også hænges op som fælles noter i klassen.
En bento er forholdsvis hurtig at lave, når man først har fundet elementerne dertil. Det kræver en tom flade, genstandene og en mobiltelefon.