Folkeskolens religionsrådgiver

Blog

Nye tider - nye traditioner?

Corona har ændret mangt og meget. Måske giver den også anledning til nye traditioner?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

2019. Dunk dunk dunk. Bassen buldrer inde fra hallen. Klasserne står i kø hen ad gangene og venter på at komme ind. Flere gumler på de karameller, de har reddet sig, da de udklædte elever fra 9. væltede ind i klasserne. 

Ti minutter senere. Kaos er ved at lægge sig. Alle er kommet på plads. 8. klasses drengene bøvler rundt nede bag ved. 

En af 9. pigerne hujer i mikrofonen, samtidig med en anden tysser på forsamlingen. 

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

Kåringerne begynder. De er søde. Ikke noget grimt. Lærerne bliver kaldt op til konkurrencer. Jeg mærker et strejf af nervøsitet - bare det ikke bliver alt for træls. Jeg kan se andre kolleger, der har det på samme måde. Det går heldigvis superfint. 

Hallen tømmes. Det er tid til fodboldkamp og til slut vandkamp. Vi står omkring bassinet og sørger for, der kun bliver hentet vand i bægere. Indskolingslærerne skynder på de små - de må ikke være en del af vandkampen. 

2020

9. møder udklædte ind i hallen. Der er kun os. Hver klasse ved sit bord. Køkkendamerne står klar med morgenmad. Der bliver serveret med afstand. 

Maden er spist. Eleverne skal lave underholdning – for dem selv. De kårer hinanden under grin og kække bemærkninger. 

Hver klasse har lavet en lille film. Klassens “vidste du at”, duks, player osv bliver præsenteret i et hurtigt flow. Der grines. 

Lærerne skal ikke op og konkurrere. Det føles rart. Til gengæld har vi lavet en overraskelse til dem. Billeder fra hele deres skoletid bliver vist på det store lærred. Det er hyggeligt. Vi har også lavet en film. En film, hvor alt det, de har gjort af skøre og smådumme ting, eftergøres af lærerne. Således afleder en lærer lederen i skolegården, så andre kan smutte gennem hækken og gå på torvet. To andre sidder og skruer et borde-bænke sæt fra hinanden, mens de taler, og alle lærerne hopper ind ad vinduet efter skolelederen har smidt os ud i frikvarteret. Eleverne er flade af grin.  

Bagefter går vi rundt om skolen og vinker til alle de små. 9. slutter med en vandkamp på plænen og så er det tak for i dag. 

2021

Ingen ved endnu, hvad vi skal sidste skoledag. Den ligner nok 2020 mere end 2019. Måske er det også godt nok? Måske skal sidste skoledag ikke være for hele skolen i hallen? Måske behøver man ikke som lærer at have et strejf af mavepine?  

Jeg tror, de sidste to år har givet anledning til, at man ser på alle de traditioner og vaner, vi har på skolerne. Noget af det savner vi, og det skal hurtigst muligt komme igen. Andet kan vi måske godt efterlade i fortiden?