Blog

Kvindelige præster er godt undervisningsstof

Kristendommens historie er andet og mere end danernes kristning og reformationen. Den nyere kirkehistorie giver mange muligheder for spændende nedslag. De kvindelige præster er et af dem

Publiceret Senest opdateret

Den 28. april 1948 blev de tre første kvindelige præster ordineret af biskop Hans Øllegaard. Det var ikke uden kamp.

Over 500 præster havde protesteret og biskoppen modtog flere trusler. Han stod fast. I et interview udtalte han, at når man læste argumenterne for, hvorfor kvinder ikke skulle være præster, bekræftede det ham i, at det skulle de.

Emnet har fanget mine elever i år. Ikke så meget selve ordinationen, men mere at det stadig kan være et diskussionsemne i 2023, om kvinder skal være præster eller det er imod Guds vilje.

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

I undervisningen tog vi udgangspunkt i det historiske. På https://www.kristendom.dk/hvordan-fik-vi-kvindelige-praester tog vi udgangspunkt i tidslinjen. Herefter så vi fem skarpe om kristendommens danske historie, hvor et af de fem nedslag er kvindelige præster.

Med det historiske på plads gik vi til nutiden med de to følgende klip.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/hvad-har-du-paa-under-praestekjolen-praester-fortaeller-om-koenschikane-i

https://www.dr.dk/nyheder/indland/filip-mener-ikke-kvinder-kan-vaere-praester-hvis-der-blev-ansat-en-kvindelig-praest

Det sidste klip gav anledning til at diskuterer måder at læse bibelen på. Det første fik flere elever op ad stolen. De var meget forargede over, at der er undtagelser i ligestillingsloven, når det kommer til trossamfund.

Debat

Debatten gik. Grundlov, religionsfrihed, kvinders rettigheder kom i den grad i spil. Det paradoksale i, at der i dag er flere kvindelige end mandlige præster blev også berørt.

I samme forløb, Folkekirken og dens retninger og nye ritualer, har vi set på homoseksuelle vielser og præster, der ikke vil. Her har diskussionen også været livlig.

At underemnet fangede eleverne, blev meget tydeligt, da vi trak emner til prøven. Stort set alle, der trak overemnet kristendom i Danmark, valgte underemner der berørte ovenstående.

Jeg skal kun have en enkelt af de fire 9. klasser op i år. Desværre blev emnet ikke trukket i denne klasse, så jeg har til gode at se, hvilke kilder og tilgange, emnet vil give til prøven.

Der er mange spændende emner at gribe fat i under kristendommens historie. Hvilke har du brugt i år? Del gerne til fælles inspiration i kommentarfeltet.

Powered by Labrador CMS