Blog

Folkeskolens billedkunstrådgiver

Blog

Baggrund af MIKHAIL

Kreativ arkitektur & skulptur med Minecraft Education

Arkitektur/skulptur og digitale billeder er eftersigende nogle af de områder, som flest billedkunstlærere har svært ved at få inddraget i undervisningen på en meningsfuld måde. Der er mange måder at gøre det, og med Minecraft Education forløbet her kan du slå to fluer med et smæk.

Publiceret

Folkeskolens billedkunstrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Sarah Urgaard er Folkeskolens billedkunstrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: sarahurgaard@live.dk

Jeg er i skrivende stund midt i mit sidste diplom modul, og det koster mig tre skrivedage, hvor mine elever skal have vikar. To af lektionerne er billedkunst, og som sædvanlig er jeg ikke meget for at overlade det til en vikar. Ikke fordi jeg ikke har tiltro til vores dygtige vikarer, men fordi jeg selv har behov for at have hånd i hanke med elevernes proces, for at vurdere, hvor der evt. skal justeres. Men der er jo ikke noget at gøre, vikar skal klassen have, og jeg er nødt til at finde en aktivitet, som giver mening her i skoleårets sidste(!!!) billedkunstforløb.
Jeg vil gerne dele min Minecraft arkitektur aktivitet med dig. Hvis du skal bruge den kræver det, at din skole har adgang til Minecraft Education. Programmet er som eleverne ellers kender det fra privaten, men forskellen er selvfølgelig, at skolen står for abonnementet og udgiften. Der er altså en udgift, og jeg kender ikke et gratis alternativ til programmet. Hvis du gør, så hører jeg meget gerne fra dig.

Hvis du IKKE har Minecraft Education, og står og har brug for enten et digitalt forløb eller en vikaropgave, så kig evt. i min digitale gemmer her på bloggen. Du kan helt sikkert finde begge dele.

Hvis du HAR Minecraft Education til rådighed, så giver det god mening at læse videre.

I forbindelse med 4.klassens sidste forløb, som hedder noget så fantasiløst som Skulptur & Arkitektur, så skal vi både arbejde digitalt og rummeligt.

Inden vi begav os ud i lokalområdet, så talte vi om, hvad skulptur og arkitektur betyder.
Vi har set YouTube videoen med kunstnerduoen, Randi og Katrine, som fortæller hvordan de fik mulighed for at bygge 'Kofoeds Cigar' på Kofoeds skole og hvilke tanker der lå bag. Så gik vi ellers på tur ud i nærområdet, hvor vi fik øjnene op for huse og bygninger, der havde ansigter, som Randi og Katrine også leger med i deres skulpturer.
Udover den helt rigtig placering til vores kommende skulpturer, så ledte vi altså efter huse med "liv i", det vil sige med "ansigter". Billederne er gemt til senere, når vi skal dokumentere vores proces i udstillingen og digitalt manipulere en skulptur ind i vores location-billeder.

Næste gang er det så, at klassen skal have vikar, og der skal de tage hul på arkitekturdelens produkt. Produktet bliver en digital repræsentation af et hus, som er designet til en specifik målgruppe.
Jeg har lavet en slå-en-terning-opskrift, som de hver især skal følge. Den bestemmer tilfældigt, hvem der skal bo i huset, hvad deres interesser er mm, som så tydeligt skal afspejles i huset.
Jeg har inden mit fravær gennemgået, hvordan de skal bære sig ad med nogle tekniske og praktisk ting. Der var lidt som de aldrig havde prøvet i Minuddannelse i forhold til at skulle aflevere det digitale produkt. Og så har jeg sikret mig, at nogle af eleverne er klædt ekstra godt på til at kunne hjælpe de andre.

De sidste 20 minutter af dobbeltlektionerne med vikaren, skal de bruge på at dokumentere og beskrive deres arkitektur. De har fået en trin-for-trin vejledning til, hvordan man tager skærmbilleder, og dertil skal de skrive billedtekster med beskrivelser. Det gør de i en Power Point skabelon som jeg har forberedt i Onedrive og Minuddannelse, og desuden også har linket til her.

Rigtig god fornøjelse, uanset om det er dig eller en vikar, der skal arbejde med Minecraft Arkitektur.